2023 január 27

Fed: továbbra is magas az infláció, akár már decemberben enyhítés jöhet

Lisa Cook, a Federal Reserve Board elnöke szerdán arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban az infláció ugyan már lassulni kezdett, de „továbbra is túl magas”. Lisa Cook azonban kiemelte, hogy a jegybanknak továbbra is azon kell dolgoznia, hogy minél hamarabb 2 százalékra csökkentse az inflációt.

„A Federal Reserve jelentős lépéseket tett az infláció megfékezésére” – jelentette ki Cook a Detroiti Gazdasági Klubban tartott beszédében, és megjegyezte, hogy szerinte további kamatemelésekre lesz szükség.

Felszólalt Powell – enyhítés jöhet

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke percekkel ezelőtt arról beszélt, hogy akár már decemberben monetáris enyhítés jöhet, a tervek szerint a Federal Reserve már a decemberi FOMC ülésen bejelentheti a kamatemelések ütemének lassítását.

„A kamatemelések ütemének lassítása már a decemberi ülésen elérkezhet” – mondta Powell a Brookings Institute-ban tartott beszédében, ugyanakkor hozzátette, hogy „valószínűleg az árstabilitás helyreállításához még egy ideig korlátozó szinten kell tartani a politikát”.

Powell beszédét követően emelkedésbe kapcsoltak a tengerentúli vezető tőzsdeindexek, valamint az arany árfolyama is kilőtt a dollárral szemben.