2024 június 18

Fed: Az inflációs kockázatok további szigorítást tehetnek szükségessé

A Federal Reserve szerint az infláció nyomása miatt a közeljövőben akár további szigorításra is sor kerülhet.

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyíltpiaci Bizottsága (Federal Open Market Committee, FOMC) szerda este hozta nyilvánosságra júliusi ülésének jegyzőkönyvét. A dokumentumból kiderült, hogy a döntéshozók többsége arra számít, hogy a „bizonytalanság szintjére” való tekintettel további szigorítások követhetik a múlt havi negyed százalékpontos kamatemelést.

A kétnapos kamatdöntő ülésen a tisztviselők rámutattak, hogy az inflációs kockázatok továbbra is „felfelé mutatnak”. A legfrissebb inflációs adatok ugyan némi lassulást mutattak, az inflációs ráta azonban továbbra is magas. Meghaladja a bizottság által kitűzött célt. A döntéshozók hangsúlyozták, hogy a mutatók a gazdasági tevékenység fokozatos lassulását mutatják. Néhány tisztviselő aggodalmát fejezte ki a „korábbi monetáris politikai szigorítások gazdaságra gyakorolt hatásai” miatt.

Az összes szavazó tag egyhangúlag támogatta az alapkamatláb célsávjának emelését. Noha a döntéshozók figyelmeztettek arra, hogy a szigorúbb monetáris politika „a vártnál erősebb gazdasági lassulást okozhat.”

Infláció, infláció, infláció

infláció

Neel Kashkari, a Federal Reserve Bank of Minneapolis elnöke kedden az APi Group Global Controllers Conference nevű eseményén arról beszélt, hogy továbbra is kérdéses, hogy a központi bank „eleget tett-e, vagy még ennél többet kell tennie az infláció legyőzéséhez.”  A Fed még mindig nem áll készen arra, hogy eldöntse, hogy véget érhet-e a kamatemelések kora. Ezzel egyidejűleg „messze van még az, hogy kamatcsökkentésről lehessen beszélni.” – magyarázta a Federal Reserve Bank of Minneapolis elnöke.

A bankelnök arról is beszélt, hogy bár a kamatemelések „némileg lelassították a gazdaságot”, a Fed-et „meglepte a gazdaság ellenálló képessége.” A legutóbbi kamatdöntőülés jegyzőkönyvéből egyértelművé vált, hogy valóban kérdéses, hogy mikor érhetünk a kamatemelési ciklus végére.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com