2023 december 07

Ezt mutatja a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe

Az előzetesen becsültnél kevésbé romlott a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe októberben.

A pénteken ismertetett végleges adatok szerint a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe 63,8 pontra, öthavi mélypontra csökkent a szeptemberi 68,1 pontról. Az október 13-án közölt előzetes becslésben jelentősebben romló adat, 63,0 pont szerepelt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a szeptemberi 66,0 pontról 59,3 pontra, május óta a legalacsonyabbra csökkent. Az előzetes becslés alapján várt 60,7 pont helyett. A jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke pedig 71,4 pontról 70,60 pontra, négyhavi mélypontra gyengült. Azonban meghaladta az előzetesen becsült 66,7 pontot.

Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindex

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,2 százalékról 4,2 százalékra, öthavi csúcsra emelkedett. Jelentősen meghaladva a világjárványt megelőző két év 2,3-3,0 százalékos tartományban lévő értékeit. Az ötéves inflációs várakozás 2,8 százalékról 3,0 százalékra emelkedett.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja. A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonon.