2024 július 14

Csalódást okozott a New York-i régió

Csökkent a feldolgozóipar termelése a New York-i régióban januárban, míg a szakértők a növekedés mérsékelt lassulására számítottak. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed New York-i részlege kedden azt közölte, hogy az úgynevezett Empire State feldolgozóipari index mínusz 0,70 pontra zuhant januárban a decemberi 31,90 pontról. Szakértők 25,70 pontra számítottak januárra – ismertette a távirati iroda.

A mutató utoljára 2020 júniusában állt negatív tartományban. A pozitív érték a feldolgozóipari szektor bővülését jelzi. Az alindexek közül egyebek között az új megrendeléseké 32 ponttal mínusz 5 pontra esett, a foglalkoztatási almutató 5 ponttal 16,1 pontra süllyedt, miközben a hathónapos kilátásra vonatkozó almutató 35,1 ponton stagnált. Az Empire State feldolgozóipari index általában jól jelzi előre, hogy miként alakul az amerikai Institute for Supply Management (ISM) által számított országos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

Az ISM január elején közölt tavaly decemberre vonatkozó amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 2021 január óta a legalacsonyabb szintre, 58,7 pontra gyengült a novemberi 61,1 pontról. A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék (GDP) mintegy 12 százalékát állítja elő.