Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Bézs könyv: az Egyesült Államokban alig változott a gazdasági aktivitás

Az Egyesült Államokban a gazdasági aktivitás alig, vagy egyáltalán nem változott a december és január eleje közötti bő egy hónapban – áll egyebek között az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szubjektív állapotfelmérésében, a Bézs könyvben.
A Bézs könyv megállapításait monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC). A Fed legközelebb január 31-én határoz a kamatról. A karácsonyi és újévi ünnepek alatti fogyasztói aktivitás a vizsgált 12 régió többségében megfelelt a várakozásoknak, három körzetben pedig felülmúlta az előrejelzéseket. Köztük New Yorkban, ahol a ruházati, játék- és sportszereladások erősek voltak. A szezonális kereslet miatt megugrott a légi közlekedés Richmond körzetében. Bővültek a hitelkártya-kiadások Philadelphiában, több régióban pedig élénkült a turizmus, köztük New Yorkban.

A dokumentum szerint valamennyi régióból a feldolgozóipari tevékenység romlásáról érkeztek beszámolók. A választ adók jelezték azt is, hogy a magas kamatok továbbra is nyomást gyakorolnak az autó- és lakáseladásokra. Ugyanakkor több térség bizakodó volt a várhatóan közelgő kamatcsökkentés iránt. A 12 régió közül hétben alig, vagy egyáltalán nem változott az általános foglalkoztatási szint, míg ötben a munkahelyek növekedését visszafogottnak vagy mérsékeltnek minősítették. Gyakorlatilag az összes régió arról számolt be, hogy egyre több jel szerint kezd hűlni a munkaerőpiac, így például csökken a fluktuáció és enyhül a nyomás a bérek emelésére. Négy régió enyhe vagy mérsékelt drágulásról számolt be, öt az infláció enyhe lassulásáról, három pedig stagnáló árakról jelentett.

Címlapkép forrása: Shutterstock