2023 december 02

Baj van? Március óta nem volt példa erre!

Az S&P 500 és a Nasdaq Composite index kifejezetten gyengén zárta a hetet. Ekkora mértékű visszahúzódásra március óta nem volt példa.

Az amerikai részvények csökkenéssel zárták a hetet. Az S&P 500 sorozatban a harmadik veszteséges hetét zárta, mivel a Fed döntéseivel kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak.

Az amerikai tőzsdéken jegyezett részvények jellemzően mérsékelt csökkenéssel zártak pénteken. A Dow Jones Ipari Átlag pénteken már a negyedik egymást követő napon zárt mínuszban. Június óta a leghosszabb veszteségsorozatát jelenti. Az S&P 500 és a Nasdaq Composite index pedig egyaránt a sorozatban a harmadik mínuszos hetét zárta, mivel az emelkedő kötvényhozamok a Federal Reserve szerdai ülését követően megingatták a részvénypiacokat.

Így teljesítettek a S&P, Nasdaq tőzsdeindexek

Pénteken mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex negatív tartományban zárt. A Dow Jones Ipari Átlag 0.3 százalékot esett, az S&P 500 0.2 százalékos mínuszba fordult, a Nasdaq Composite index pedig 0.1 százalékkal került lentebb.

A hét egészét tekintve a blue-chip Dow Jones index 1.9 százalékot esett. Az S&P 500 2.9 százalékot veszített értékéből, míg a Nasdaq Composite index 3.6 százalékot zuhant. A Dow Jones Market Data adatai szerint ekkora mértékű visszahúzódásra március óta nem volt példa az S&P 500 és a Nasdaq Composite árfolyamában.

fed

A Fed az irányadó rátát szerdán változatlanul, az 5.25-5.5 százalékos sávban hagyta. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerdán a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a központi bank kész további kamatemelésre, amennyiben ez szükséges ahhoz, hogy az infláció visszaszoruljon a 2 százalékos célértékre.

A United States Federal Reserve Bank of Boston elnöke, Susan Collins pénteken elmondta, hogy „túl korai lenne magabiztosnak lenni az inflációs tendenciákkal kapcsolatban.” Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban enyhültek az inflációs számok, a bank elnöke óvatosságra int.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com