2023 december 02

„40% az esélye további kamatemeléseknek”

Neel Kashkari, a Federal Reserve Bank of Minneapolis elnöke szerint 40 százalék az esély arra, hogy a Fed tovább növeli a kamatokat az inflációs cél elérésének érdekében.

A Federal Reserve Bank of Minneapolis elnöke kedden arról számolt be, hogy szerinte „40 százalék az esélye annak, hogy a Fed tisztviselői a további kamatemelések mellett döntenek, a kívánt 2 százalékos inflációs cél elérésének érdekében.” Kashkari a kedden publikált esszéjében az infláció elleni küzdelemben elért tényleges előrehaladásra tekintettel 60 százalékos esélyt lát a „puha landolásra.”

Neel Kashkari utalt arra, hogy még az év vége előtt egy újabb 25 bázispontos kamatemelés jöhet szóba, majd ezt követően a döntéshozók várhatóan majd már a kamatok stabilan tartásáról dönthetnek. Kashkari azonban rámutatott, hogy amennyiben az infláció a vártnál hosszabb ideig magasan marad, „akkor az amerikai központi banknak tovább kellene emelnie a kamatokat. Esetleg egy jelentősen nagyobb kamatemelésre is sor kerülhet, hogy visszaszorítsuk az inflációt a kitűzött 2 százalékos célunkhoz.”

infláció kamat

„Szigorúbb monetáris politika mellett jobban bíznék a puha landolás forgatókönyvében.” -tette hozzá a Federal Reserve Bank of Minneapolis elnöke.

A Fed az irányadó rátát múlt szerdán változatlanul, az 5.25-5.5 százalékos sávban hagyta. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke már a múlt szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a központi bank kész további kamatemelésre, amennyiben ez szükséges ahhoz, hogy az infláció visszaszoruljon a 2 százalékos célértékre.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com