2024 július 13

Uber – Óriási béremelés érkezik Franciaországban

Az Uber Technologies (UBER.N) megemeli a sofőröknek fizetett minimálbért Franciaországban a fuvarozó cégek és a sofőrök képviselői közötti szélesebb körű megállapodás részeként – közölte a vállalat.

A sofőrök a korábbi 7,65 euróról 9 eurós minimálbért fognak keresni fuvaronként. Továbbá garantáltan 30 eurót kapnak óránként és 1 eurót kilométerenként. Az óránkénti jövedelemgarancia és a kilométerenkénti minimálbér változásait jövő májusra hajtják végre. Míg az utankénti bevétel növekedése februártól lép érvénybe. A Bloomberg News szerdán számolt be arról, hogy a Bolt és a Free Now fuvarmegosztó alkalmazások hasonlóan emelték meg a minimálbért. A hónap elején az Európai Unió ideiglenesen elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy munkavállalói juttatásokat adjanak az olyan alkalmazásalapú platformok dolgozóinak, mint az Uber és a Deliveroo (ROO.L) – szögezi a Reuters hírügynökség.

Az alkalmazás-alapú kézbesítő dolgozókat általában független vállalkozóként, nem pedig vállalati alkalmazottként kezelik. Ez azt jelenti, hogy az általános minimálbérre vonatkozó törvények nem vonatkoznak rájuk. Az úgynevezett ‘gig dolgozók’ jogait szabályozó tervezett törvényjavaslatot, amelyet formálisan el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, megakadályozza, hogy a munkavállalókat tévesen önálló vállalkozóként minősítsék. Ami azt eredményezi, hogy „fontos munkaügyi és szociális védelmi jogoktól esnek el” – mondta az Európai Parlament.

„A garanciacsomag, amelyről most megállapodtunk, bizonyítja az ágazati szociális párbeszéd erejét Franciaországban” – mondta Yves Weisselberger, az FFTPR elnöke. A New York állami fellebbviteli bíróság ebben a hónapban fenntartotta az alkalmazásalapú szállítási munkások minimálbér-törvényét New York Cityben. Amely kötelezi a cégeket, hogy óránként 17,96 dollárt fizessenek nekik, ami 2025 áprilisára majdnem 20 dollárra emelkedik.

Borítókép: Shutterstock