2024 május 26

Robotaxi szolgáltatást indít az Uber

Az Uber Technologies Inc. és a Motional szerdán bejelentette, hogy nyilvános, bárki számára elérhető robotaxi szolgáltatást indít el Las Vegasban. Az Uber és a Motional egy 10 éves megállapodás keretében indítja el a robotaxi szolgáltatást Las Vegasban. A projekt célja, hogy autonóm fuvarozási és szállítási szolgáltatásokat kínáljanak Észak-Amerika-szerte. A tervek szerint a legelső járművek hamarosan megjelenhetnek Las Vegas utcáin.

Akshay Jaising, a Motional kereskedelmi alelnöke elmondta, hogy „a mai naptól kezdve a Motional lesz az első AV-vállalat (Autonomous Vehicles), amely teljesen elektromos hajtású önvezető járművekkel végez fuvarokat az Uber hálózatán bárki számára.”

A taxiszolgáltatást kezdetben még biztonsági okokból sofőrök fogják felügyelni, akik probléma esetén be tudnak avatkozni. De a tervek szerint jövőre már teljesen vezető nélkülivé válhat a szolgáltatás. Az új robotaxi szolgáltatás keretében az Uber Eats keretein belül a jövőben akár az önvezető robotaxik is kiszállíthatják majd termékeket, jellemzően élelmiszereket.