2024 május 27

Rohamosan esik az arany értéke – erre figyeljünk a héten!

Csúnyán beszakadt az arany árfolyama, ami kisebb pánikot okozott. Egy héttel ezelőtt kritikus zónába sodródott a sárgafém, és ekkor még mindenki azt találgatta, hogy az 1970-es szintről merre mozdul az árfolyam. A szakértők úgy vélték, hogy alulról az 1950-es szint, és természetesen a nem sokkal lejjebb levő 200 napos EMA nagy akadályt állíthat fel a medvék előtt. Bár nem sok esélyt adtak az emelkedésre, rali esetén a 2000 dolláros szint okozhat nehézséget a bikáknak. A héten azonban végig a medvék domináltak. Így estünk le a kritikus 1950-es szint alá. Az eséshez nagyban hozzájátszott a dollár index erősödése. Július közepén a dollár index még a 100-as szint alatt volt, négy héttel később most meg már a 103-es szint felett vetette meg a lábát. Köztudottan van egy negatív korreláció a sárgafém és a dollár között. A dollárban denominált arany általában veszít értékéből amikor a zöldhasú erősödik. Egy ideig még ellenállt az arany, és a dollárral együtt két héten keresztül profitot jegyzett fel, mostanra viszont elfogyott az ereje.

Mire számítanak a szakértők – erre érdemes lesz figyelni

A piac jelenleg két fontos zóna között tartózkodik. Fentről az 50 napos EMA, míg alulról a 200 napos EMA határolja. Ez általában azt jelenti, hogy elég erős volatilitást fogunk látni különösen, ha az aranyról beszélünk. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy legyünk óvatosak az amerikai dollár és az arany közötti negatív korrelációval. Az amerikai dollár az elmúlt hetekben nagyon zajos volt. Bár az 1980-as években az erős amerikai dollár és az erős arany egyszerre volt jelen, a közelmúltban a negatív korreláció sokkal erősebbé vált.

Ha elveszítjük a 200 napos EMA támogatását akkor megeshet, hogy a piac teljesen szétesik. Ez magában foglalja az 1900-as szintig történő zuhanást. A legnagyobb probléma akkor lesz, ha ez a szint is elveszik. Ekkor a medvék előtt megnyílik az út egészen az 1800-as szintig. A heti nyitás után tehát nagy a tét. A bikák segítségére lesz szükség, ha szeretnénk elkerülni a teljes összeomlást.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!