Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Arany – búcsút inthetünk a 2000 dollárnak?

A nyári időszak alatt az arany árfolyama felültette a befektetőket egy hullámvasútra. A májusi 2080 dolláros értékekből két hónap alatt már csak 1900 dollár maradt. Július elején ismét a bikáké lett a főszerep és a veszteségek egy részét vissza is szerezték, melynek köszönhetően egy uncia arany újra több, mint 2000 dollárba került. Komoly teljesítmény volt ezen kerek szint átlépése, azonban a kereskedők nem örülhettek sokáig, hiszen amilyen könnyedséggel átléptük a kritikus határt, olyan gyorsan be is szakadt az arany árfolyama. Jelenleg 1970 dollárnál jár az arany, és mindenki azt találgatja mi lesz a következő lépés.

Kritikus zónába sodródott az arany, erre mindenképp megéri figyelni

Az aranypiacok kissé negatívak voltak a hétfői kereskedési ülés során, de még mindig az 50 napos EMA körül tudtak maradni a bikák, ami természetesen egy olyan mutató, amelyre sok ember nagy figyelmet fordít. Ezen felül sokan figyelnek még a dollár index mozgására, hiszen a dollárban denominált aranyat nagyban befolyásolja a zöldhasú értéke. Erős negatív korreláció van kettejük között. A dollár az elmúlt két hét alatt nagyon megerősödött. Egy ideig még tudta tartani vele az iramot az arany, azonban mostanra elfogyott a lendület.

A szakértők szerint rövid távon a piac továbbra is nagyon volatilis lesz és oldalazással is lehet számítani. Rengeteg türelemre lesz szükség. A piac szentimentje még sokáig nem fog változni hiába zuhan az árfolyam. Egyes elemzők azt mondják, hogy amíg az 1900-as szint felett vagyunk, addig a bullish szentimentet érvényesül. Ezen fontos szint áttörése okozhat trendváltozást. Addig viszont több erős támogatással is találkozhatunk. Az első ilyen az 1950-es szint, és természetesen a nem sokkal lejjebb levő 200 napos EMA is erős ellenállást állíthat fel a medvék előtt. A most tapasztalt korrekció ellenére a vásárlók nem távolodtak el az aranytól. Az 50 napos EMA közelében továbbra is nagy az érdeklődés. A pénteki gyertya legmagasabb pontjának áttörése újra megnyithatná az utat 2000 dollárig. Két fontos zóna között mozog az árfolyam, és bár oldalazásra számítanak a szakértők, óvatosságra intenek az itt tapasztalható volatilitás miatt.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!