2024 július 20

Nagyot ment az arany – lemaradtunk a nagy lehetőségről? 

Az arany ára a pénteki kereskedés során 2380 dollár fölé kapaszkodott, ezzel június eleje óta nem látott magasságokat érintett. Mindez azután történt, hogy április óta küzdött az arany a 2300 dolláros szint megtartásával. Most viszont a gazdasági és piaci környezet további emelkedést vetít előre. Már tavaly beszámoltunk róla, hogy az elemzők legmerészebb elképzelései szerint 2024-ben a rali egészen 3000 dollárig repítheti az arany árfolyamát. Távoli célnak tűnik, azonban a dollár index utóbbi napokban jelentősen zuhant. További támogatást nyújt az aranynak, hogy a piaci várakozások szerint a Fed az amerikai választások előtt kamatcsökkentésekre készülhet.  

Arany – Rövid távú kilátások 

A májusi 2450 dolláros csúcsok után több mint 150 dollárt zuhant a sárgafém árfolyama. Azóta egy szűk intervallumban, 2300 és 2380 dollár között mozgott, jelentősebb kitörés nélkül. A márciusi rali után kissé mérséklődött az arany árfolyama, hiszen a Fed többször is kijelentette, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy körültekintően járjon el a jövőbeli kamatdöntésekkel kapcsolatban. Jerome Powell, a Fed elnöke legutóbbi nyilatkozataiban viszont már a dezinflációs trendekről beszélt, ez pedig pozitív hatással volt az aranypiacokra. Továbbá a kereskedők is arra számítanak, hogy a Fed az amerikai választások előtt kamatcsökkentésekbe kezdhet, ami kedvező lesz az arany számára. 

Új csúcsok érkeznek? 

Az erős kereslet, a gazdasági bizonytalanságok és a Fed politikája mind arra utalnak, hogy az arany továbbra is erősödhet, és új történelmi magasságokba emelkedhet. A pénteki kereskedés során a piacok azonnal reagáltak a foglalkoztatási adatokra. A jelentés szerint a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottság száma az előző havi 272 ezer főről 206 ezer főre változott. Ennek hatására az arany ára hirtelen 2350 dollárra zuhant, de perceken belül már 2380 dollár felett járt. 

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!