2024 július 14

Nincs bírás az olajárakkal, közbeszólhat az OPEC? 

A hazai benzinárak szempontjából is kulcsfontosságú olajárak az utóbbi időben folyamatosan emelkedtek. Az elemzők szerint ez az emelkedés akár több hétig is folytatódhat. Ez pedig egyre nagyobb aggodalmat kelt az autósok körében. Egyesek attól tartanak, hogy az olajárak ralija miatt a kritikus 700 forintos határig emelkedhetnek az üzemanyagárak. Vajon meddig engedi emelkedni az árakat az OPEC? Nézzük meg, milyen kilátások várnak az olajpiacra! 

Csúcsot döntött a Brent, elszabadult a fekete arany árfolyama 

A szerdai kereskedési napon a Brent nyersolaj ára 1,3%-kal emelkedett, majd 87,34 dolláron zárt. Csütörtökön az árak tovább nőttek, majd elérték a legmagasabb napi záróárat április óta. A pénteki kereskedés során az árfolyam tovább erősödött, és jelenleg további 0,11 százalékos emelkedést mutat. Úgy tűnik sorozatban ez már a negyedik hét lesz, amelyet az olajárak zöld gyertyával zárnak. 

A folyamatos emelkedésnek megvannak az okai. Az egyik legfontosabb mozgatórugó a U.S. Energy Information Administration (EIA) legutóbbi jelentése volt, melyben beszámoltak róla, hogy a készletek 12,2 millió hordóval csökkentek. Ez a váratlan csökkenés még az elemzőket is meglepte. A Reuters által megkérdezett elemzők csupán 680,000 hordós csökkenésre számítottak. A Reuters elemzése szerint a kereskedők figyelemmel kísérik a gázai háborút, valamint a francia és a brit választásokat is. A fő kérdés az, hogy az OPEC meddig engedi az árakat emelkedni, mielőtt visszavonná a termeléscsökkentéseket. Az OPEC csoport júniusban meghosszabbította a korábban bejelentett vágásokat. Bár a döntés után még zuhant egy nagyot az árfolyam, egészen a 77 dolláros szintig, azóta a bikáké a főszerep. 

Mi lesz a hazai üzemanyagárak sorsa? 

Az elmúlt napokban a dollár jelentős gyengülése lehetőséget adott az üzemanyagárak csökkenésére, azonban az olaj további drágulása után minden reményünk szertefoszlott. Az olajárak már három hete emelkednek, ez alatt több, mint 10 dollárral drágult a Brent típusú olaj árfolyama, és ez meglátszik a töltőállomásokon is. A szakértők előrejelzései alapján sajnos továbbra sem számíthatunk enyhülésre.  

Képek forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!