2024 július 18

Benzin – Amerika hozhatja el az 500 forintos üzemanyagárakat? 

Az elmúlt napokban figyelemre méltó változások történtek az üzemanyagpiac szempontjából is fontos szerepet betöltő valuták között. Különösen a dollár gyengülésének következményeképpen kaptak az autósok némi reményt, hogy az elkövetkezendő napokban akár csökkenhetnek is az üzemanyagárak Magyarországon. A mai napon a benzin beszerzési ára bruttó 2 forinttal, míg a gázolajé bruttó 4 forinttal növekedett. Fontos megjegyezni, hogy ez az emelés nem mindenhol érvényesül azonos mértékben, mivel a kereskedelmi szereplők saját stratégiájuknak megfelelően alakítják az árakat – írta a holtankoljak.hu. Lássuk mi kellene a régóta áhított üzemanyagár-csökkenéshez! 

Nagyot botlott a dollár – esélyt kaptunk az árcsökkenésre? 

Már beszámoltunk róla, hogy az elmúlt kereskedési napokon a forint erősödését tapasztalhattuk az amerikai dollárral szemben. Bár ez nem enyhítette az üzemanyagárak emelkedését Magyarországon – az olajárak rohamos drágulása ellensúlyozta a hazai fizetőeszköz törekvéseit – jó hír, hogy az USD/HUF keresztárfolyam csökkenő trendje folytatódni tudott.  

A hazai fizetőeszköz erősen zárta a szerdai napot, miután a dollár index értéke nagyot zuhant. Az USD/HUF keresztárfolyam ismét a 365-ös szint közelébe került. Az olaj árfolyama is megpihent a szerdai kereskedés során. A keddi 87,50 dolláros csúcsról szépen lassan visszaereszkedtünk 86 dollár közelébe. Ez a csökkenés azonban egyelőre nem elég ahhoz, hogy a kutakon tapasztalt árak is csökkenjenek.  

A piaci változások kiszámíthatatlansága és az olajárak fluktuációi meghatározó tényezők maradnak a közeljövőben is, befolyásolva a magyar fogyasztók és gazdasági szereplők mindennapjait. Jelenleg azonban Magyarországon csak a forint további menetelésében bízhatunk. Vajon össze tudja szedni magát a magyar fizetőeszköz megmentve ezzel az autósokat a további üzemanyagár drágulástól?  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!