2024 július 20

ÁKK Zrt.: kedvezően alakult a központi költségvetés finanszírozása

Időarányosan kedvezően alakult a központi költségvetés finanszírozása. Az első félév során az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) 2024-es finanszírozási tervében szereplő forrásbevonás 60 százaléka teljesült 5539 milliárd forint kibocsátással. Közölte az ÁKK Zrt. az MTI-vel.

A központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6 év, ezen belül a forintadósságé 4,7 év, a devizaadósságé 9,1 év. A devizaadósság részaránya 28,9 százalék, a lakossági részarány az államadósságon belül 21,0 százalék. A devizafinanszírozási terv 77 százalékban teljesült. Az Euro Commercial Paper (ECP) program keretében június 30-án 1 milliárd dollárnyi állomány volt a piacon.

A forint intézményi piac 65 százalékon állt a félév végén. Az intézményi forint állampapírok állománya 26 720 milliárd forint, a devizakülföldiek aránya 23,7 százalék. A forint lakossági állampapírpiacon a tervezett bruttó kibocsátás 46 százaléka teljesült, a várt nettó növekedés elérte az 54 százalékot. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya 11 541 milliárd forint.

A lakossági kézben lévő intézményi államkötvények és diszkont kincstárjegyek becsült állománya 1032 milliárd forint, 131 milliárddal kevesebb 2023 végéhez képest. Lakossági állampapírral 846 462-en rendelkeznek, 24 507-tel többen, mint 2023 végén – írták.

A lakossági piacon a kereslet kiegyensúlyozott

A közlemény szerint a lakossági piacon a kereslet kiegyensúlyozott. A termékpaletta és a MÁP Plusz megújulása hozzájárulhat ahhoz, hogy fennmaradjon a lakossági kereslet, éves szinten a GDP 2 százalékának megfelelő nettó finanszírozás a háztartások állampapír-befektetéseiből teljesülhet. A lakossági és az intézményi forintpiac alakulása az idei célok megvalósulását vetíti előre, az év második felére jelentős devizakibocsátást nem terveznek – közölték.

Képek forrása: Shutterstock