2024 július 22

Üzemanyagárak – Most minden eldőlhet, fontos hét kezdődik 

Az autósok számára a mostani időszak egy igazi rémálom. A szakértők hetente többször jelentenek be drágulást, és a benzin árfolyama az elmúlt két hét alatt közel 20 forintot, a gázolajé pedig több, mint 30 forintot drágult literenként. Most viszont Magyarország újabb fordulópont előtt állhat, ami az üzemanyagárakat illeti. A mostani időszak különösen kritikus, hiszen komoly volatilitás érte a globális olajpiacot. Pénteken tovább emelkedett a Brent árfolyam, majd váratlan fordulat következett be, ami új reményt adhat a magyar fogyasztóknak. Lássuk mire számíthatunk a jövő héten! 

forint erősödés

Autósok nehéz helyzetben – Üzemanyagárak alakulása Magyarországon 

A holtankoljak.hu legfrissebb jelentése szerint szombaton ismét változott a benzin ára, ezúttal 3 forinttal. A jóval drágább gázolajé azonban változatlan maradt a hétvégén. Így tehát a hónapot a következő átlagárakkal zárja Magyarország: 95-ös benzin: 613 Ft/liter, gázolaj: 629 Ft/liter. Az üzemanyagárak rohamos növekedése komoly aggodalmat kelt a lakosság körében, azonban az utóbbi két kereskedési napon a forint erősödése a dollárral szemben, valamint a pénteki hirtelen olajár csökkenés adott némi reményt, hogy jól kezdődhet a júliusi hónap.  

Fordulat érkezhet a jövő héten? 

Pénteken a Brent árfolyama egészen 87 dollár fölé emelkedtek, ami jelentős aggodalmat váltott ki, hiszen az olajárak emelkedése eddig is már jelentős drágulást okozott a kutakon. Szerencsére a nap végére az egész napos nyereségét leadta a Brent típusú olaj, ami némi megkönnyebbülést hozott, azonban fontos megjegyezni, hogy még így is két hónapja nem látott szinten zárta a hetet. További jó hír, hogy a forint is erősödött a dollárral szemben. Amennyiben a hazai fizetőeszköz ereje kitart, az segíthet enyhíteni az üzemanyagárak növekedésének ütemét. Mindazonáltal látszik azonban, hogy az olajár törne feljebb, ezért a jövő heti mozgások kritikusak lesznek az üzemanyagárak szempontjából. Az elmúlt hetek drámai üzemanyagár emelkedései után Magyarország újabb fordulópont előtt állhat. Minden figyelem az olajárakra és a dollár-forint keresztárfolyamra irányul, de érdemes lesz figyelni a holtankoljak.hu jelentéseit is, amelyeket a héten többször is közzétesznek.  

Címlapkép forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!