2024 július 14

Veszélyes az atomerőmű-bontás – Ki viseli a költségeket?

A hammi (HKG) magas hőmérsékletű reaktort az atomenergia jövőjének reményeként tekintették annakidején, de a valóságban csak problémákat okozott.

A friss tervek szerint lebontják, ami szerint 2030-ban kezdődik. Előtte azonban a bíróságnak kell eldöntenie, hogy ki viseli a költségeket.

Düsseldorfi regionális bíróság az atomerőmű ügye

A düsseldorfi regionális bíróságon az a kérdés, hogy ki fedezi a leállított hammuen-tropi atomerőmű lebontásának költségeit. Az oka az üzemeltető Hochtemperatur-Kernkraft GmbH (HKG) keresete.

A regionális bíróság szerint az RWE energiavállalat és néhány önkormányzati közszolgáltató által támogatott vállalat azt követeli, hogy a szövetségi és a tartományi kormány fedezze az erőmű leszerelésének költségeit.

Át kell vállalniuk a sugárzó anyag ártalmatlanítását és végső tárolását is. A HKG februárban nyújtotta be a keresetet Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi és tartományi kormányai ellen

Magas hőmérsékletű reaktor

A THTR magas hőmérsékletű reaktornak kellett volna lennie az atomenergia-ellátás jövőjének. 15 évnyi építkezés után az atomerőművet 1983-ban avatták fel, majd hat évvel később számtalan probléma után leállították. Az erőmű leszerelése az elképzelések szerint 2030 végén kezdődik. Tíz évet terveznek rá.

A Pénzügyminisztérium közölte, hogy a költségek átvállalásáról szóló tárgyalásokon nem sikerült kompromisszumot találni. „A részvényesek és a szövetségi kormány teljesen ellentétes álláspontot képviselt a tárgyalásokon.” A düsseldorfi regionális bíróságnak hamarosan tisztáznia kell, kinek kell fizetnie. (dpa)