2024 július 20

Van aki atomerőművet épít, van, aki bont, eltűnik az egykor legnagyobb

Megkezdődhet a Geesthacht melletti Krümmel atomerőmű bontása. A nukleáris felügyeletért felelős schleswig-holsteini környezetvédelmi minisztérium engedélyt adott az üzemeltető Vattenfallnak az atomreaktor le- és szétszerelésére. „A krümmeli atomenergia fokozatos leállítása folyamatban van” – nyilatkozta Tobias Goldschmidt (zöldek) miniszter.

Leszerelési fázisba lépnek

„A mai jóváhagyással a világ egykor legnagyobb forrásvizes reaktora a leszerelési fázisba lép” – hagsúlyozta. A bontás előkészítő munkálatai már az üzemelés utáni szakaszban megtörténtek. A fűtőelemeket a krümmeli telephely átmeneti tárolójába szállították, és a környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a szakemberek kiterjedt rendszermentesítést végeztek a sugárterhelés minimalizálása érdekében.

A Vattenfall németországi atomenergetikai részlegének ügyvezető igazgatója, Ingo Neuhaus a jóváhagyást fontos mérföldkőnek nevezte a zöldmezős helyszín felé vezető úton. A bontási munkák során a Brunsbütteli Atomerőműben szerzett tapasztalatainkra támaszkodhatunk. Ott 2019-ben kezdtük a bontást. A cég várakozásai szerint ez 15 évig tart.

A Vattenfall szerint néhány évnek kell eltelnie, mire az erőmű bontási munkálatai kívülről is láthatók lesznek. A bontás ugyanis belülről kifelé történik. Először a leginkább szennyezett komponenseket kell eltávolítani, kezdve a reaktor nyomástartó elemeivel. Ide tartoznak a gőzszárítók, gőz-vízleválasztók, magköpenyek és magrácsok.

Ez a munka várhatóan a negyedik negyedévben kezdődik és 2027-ben fejeződik be. Az üzemeltető tájékoztatása szerint a radioaktív készlet mintegy 99 százalékát már eltávolították az erőműből. 2017-ben az utolsó fűtőelemet és 2019-ben az utolsó egyedi fűtőelemet.

Teljesen offline állapotban

Krümmel 1983-ban indult. A japán fukusimai reaktorbaleset következtében az atomtörvény változása miatt 2011 augusztusában járt le az úgynevezett villamosenergia-üzemeltetési engedélye. Az atomerőmű már 2007 nyara óta üzemzavarok miatt szinte teljesen offline állapotban volt.

2009. július 4-én a Krümmel végleg offline állapotba került. 2015. augusztus 24-én a Vattenfall kérelmet nyújtott be leszerelésre. Az erőmű több mint 201 milliárd kilowattóra (kWh) nettó áramot termelt. A szintén a Vattenfall által üzemeltetett brunsbütteli atomerőmű leszerelése 2018-ban kezdődött.

Schleswig-Holstein tartomány egymillió eurós díjat számít fel a Vattenfallnak az engedélyezésért. A nukleáris szabályozó az elkövetkező években minden leszerelési lépést szorosan nyomon kíván követni. Számos lépéshez, mint például a rendszerek szétszereléséhez, a nukleáris szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges. (dpa)