2023 március 21

Meredek esésben a nemesfémek

Powell beszédét követően meredek eséseket figyelhettünk meg a tőzsdéken. A befektetők nem kímélték a nemesfémek piacát sem. Az arany és az ezüst is nagyobb mértékű mínuszba fordult.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk Jerome Powell Fed-elnök kedden délután arról beszélt, hogy „az amerikai kamatlábaknak valószínűleg tovább kell emelkedniük.” A hírek alaposan megmozgatták a piacokat, a nemesfémek piacát sem kímélték a befektetők. Az arany és az ezüst is nagyobb mértékű mínuszba fordult.

(www.shutterstock.com)

Az arany több mint 1.5 százalékot esett kedden, a sárga nemesfém árfolyama újra elérte az 1815 dolláros szintet. Legutoljára február végén járt ezen szinteken az arany árfolyama. Az arany lendületesen kezdte meg az évet, egészen február első hetéig szinte töretlenül szárnyalt felfelé. Ekkor 1960 dollár fölött is jegyezték a sárga nemesfémet. Ezt követően azonban fordulni látszott az arany trendje és inkább a medvék vették át az irányító szerepet.

Kedden az ezüst közel 4 százalékos mínuszba fordult. Az ezüst december-január között többnyire csak oldalazott, majd az arany árfolyamában látott korrekcióval némileg egyidejűleg az ezüst is meredek esésbe kapcsolt. Február 2-ai lokális csúcsához képest durván 20 százalékkal alacsonyabban jegyzik a nemesfémet ma. Ezzel szemben az arany az idei lokális csúcsáról „mindössze” közel 8 százalékot esett.

Forrás: Marketwatch

Borítókép: Shutterstock