2024 május 23

Az arany elpuskázta a lehetőséget – hova tovább?

Majd egy hónapnyi csökkenés után tudott az arany zöld heti gyertyát feljegyezni, ezzel megtörve a február elején elindított hullámot. Ekkor ugyanis a vártnál jelentősebb mértékben megemelkedett a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban, ami megtörte a hónapok óta tartó ralit. Az összezuhanás után az arany ezidáig fel sem tudott állni a pofonból, azonban a múlt hét egészen ígéretesre sikeredett. Négy hét után sikerült az első zöld heti gyertyát megszerezni a bikáknak. A fellendülés előszele megütötte az orrunkat, azonban a jelenlegi hét azonnal összetörte a reményeket. A múlt heti 40 dolláros nyereség felét már el is veszítettük, és szépen lassan haladunk vissza az alsóbb szintekhez. Az elutasítás 1850 dollárnál jött, jelenlegi értéke pedig az 1840-es szint körül mozog.

(www.shutterstock.com)

Félelem és kapzsiság

A félelem és a kapzsiság gyakori mozgatóerő a piacon, és ezek miatt az emberek hajlamosak újra és újra konkrét mintákat követni, függetlenül az adott gazdasági környezettől. Ez az oka annak, hogy a piac egy évtized vagy néhány évtizeddel ezelőtti teljesítménye és analógiája még mindig releváns, és az emberek reakciója hasonló a félelem és a kapzsiság időszakában most, mint egy évtizeddel ezelőtt. Jelen esetben azonban nem kell annyira visszamenni az időben. Ami rövid távon különösen érdekessé és bullish hangulatúvá teszi a helyzetet, az az, hogy a legutóbbi visszaesés hasonló ahhoz, mint amit tavaly áprilisban és májusban láttunk. Az akkori zuhanások is hasonló ralik után jöttek. Ha pedig az arany ugyanúgy csökkent, mint 2022 májusában, akkor valószínű, hogy az ezt követő korrekciós fellendülés is hasonló lesz.

Miért fordulnánk újra dél felé?

Annak ellenére, hogy rövidtávon az elemzők szerint bullish a piac, a középtávú kilátások rendkívüli bearish jelleggel bírnak. Ennek oka a szárnyaló kamatlábak, amelyek az aranyárak elsődleges és legnagyobb ellenségei. A nemesfémek csillogást teljes mértékben elveszik a kamatok. Ezen felül a dollár erősödésére is érdemes lesz odafigyelni, amikor az arany árfolyamát próbáljuk meghatározni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock