2024 április 22

Összeomlott a nemesfémpiac – brutális adat érkezett Amerikából

Véget ért az arany és az ezüst csillogása, pénteken a medvék hatalmas vérfürdőt rendeztek. A hét utolsó két napján egy szempillantás alatt csúszott ki a talaj a bikák lába alól. Több hetes munka eredményét roncsolták le a legfrissebb amerikai adatok.

A vártnál jelentősebb mértékben nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban. A legtöbben, ahogy az amerikai jegybank is a munkapiac további lassulására számítottak, így a mostani adatok komoly csalódást jelentenek az infláció elleni harcban. A brutális adatokat követően a dollár hirtelen erősödésbe kezdett, ezzel a nemesfémek vesztét okozva.

A sokkoló változások számokban kifejezve

Az Egyesült Államokban, 517 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság. Ez az elemzők által várt értékek majd háromszorosa. A friss adatokból tehát látszik, hogy szó sincs lassulásról, az USA munkaerőpiaca továbbra is túlhevült állapotban van.

Hosszú idő után megnyugodtak a piacok, hiszen a szerdai Fed találkozó azt sugallta, hogy végre egy kevésbé agresszív időszak várhat ránk. A pénteki adatokat követően azonban elkezdtek újra azon aggódni, hogy a foglalkoztatottság további bővülése miatt a Fed a vártnál szigorúbb lépéseket tesz majd. Ez az arany és az ezüst árfolyamára is komoly nyomást gyakorolhat.

Milyen károkat okozott ez az arany és az ezüst piacán?

Drasztikus csökkenésen esett át a két nemesfém. Az ezüstnél az elmúlt hetek az oldalazásról szóltak. Az árfolyam ugyanis beragadt a 23,5-24,5 dollár közé. Az elemzők számítottak kitörésre, de a Fed egyre enyhébb kamatemelései és a dollár folyamatos értékcsökkenése miatt nagy esélyt adtak a bikák győzelmére. Már a szerdai Fed találkozó után komoly volatilitást láthattunk, ám a 23,5 dollár továbbra is kitartott. Pénteken azonban a medvék vérfürdőt rendeztek. A hirtelen zuhanás az 5 százalékot is túlszárnyalta, visszatérve ezzel a 22 dolláros szintekhez.

Az aranyat sem kímélték. A két napi kereskedés unciánként majd 80 dollárjába került a befektetőknek. Bár az elmúlt 3 hónapban az arany felkapaszkodott 1620 dollárról és egészen az 1950-es szintig ralizott, úgy tűnik az egyenes út most megszakadhat. A jövő heti kereskedés nagy kérdése lesz, hogy képesek leszünk-e innen felállni, és tovább közelíteni a 2000 dollárhoz?

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: portfolio.hu

https://www.fxempire.com/forecasts/article/gold-price-forecast-gold-markets-get-slammed-1274349