2023 március 20

Az arany több mint 3 hetes mélypontra esett

Az arany árfolyama a határidős árutőzsdén 1900 dollár alá esett pénteken, miután az a robusztus amerikai foglalkoztatási adatok hatására kilőtt a dollár.

Több mint 3 hete nem látott mélységben zárja a hét utolsó kereskedési napját a sárga nemesfém. Az amerikai foglalkoztatottsági híreket követően emelkedésbe kapcsolt a dollár. Az arany árfolyama 14:30-kor az amerikai hírek következtében brutálisan beszakadt. Áttörte az 1900 dollár szintet és jelenleg 1865 dollár körül jár a jegyzése.

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal ma délután közölte a munkaügyi adatokat. Januárban 517 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági foglalkoztatottság az Amerikai Egyesült Államokban. A dollár masszív erősödésbe kezdett. A sárga nemesfém árfolyamában nagyobb visszahúzódást láthattunk a hírek hatására, mivel az elmúlt hónapokban az arany teljesítménye jelentősen felülmúlta a részvénypiacokét.

Korábbi cikkünkben is megírtuk, hogy hullámvasúthoz hasonlítható érzésük lehet az aranyba fektetőknek. A nemesfém árfolyamában az elmúlt napokban mindkét irányba komolyabb mozgásokat láthattunk.

Az arany árfolyama január 26-án megközelítette az 1950 dolláros szintet, ezzel 2022 áprilisa óta nem látott magasságokba tért vissza az ár. A lokális csúcsdöntést követően egészen 1900 dollárig visszahúzódott az arany árfolyama. Innét január 31-én meredeken felpattant a nemesfém. A Federal Reserve 25 bázispontos kamatemelésének hírére igencsak kilőtt az arany árfolyama. Az 1950 dolláros zónát szinte átszakítva, egészen 1960 dollárig robogott az arany árfolyama. Innét pedig alapos zuhanás vette kezdetét. Mostanra 1865 dollár alá zuhant vissza az árfolyam.

A sárga nemesfém tavaly novemberben tudta megtörni a csökkenő trendjét és az ekkor látott 1615 dollár körüli árszintekről brutális emelkedésbe kapcsolt a nemesfém.

arany

Forrás: Marketwatch