2023 március 20

Arany – brutális hullámvasúton a nemesfém

Kicsapongó mozgásokat láthattunk az arany árfolyamában az elmúlt napokban: Friss lokális csúcsdöntés, majd szakadás.

Hullámvasúthoz hasonlítható érzésük lehet az aranyba fektetőknek, a nemesfém árfolyamában az elmúlt napokban mindkét irányba komolyabb mozgásokat láthattunk.

Az arany árfolyama január 26-án megközelítette az 1950 dolláros szintet, ezzel 2022 áprilisa óta nem látott magasságokba tért vissza az ár. A lokális csúcsdöntést követően egészen 1900 dollárig visszahúzódott az árfolyam, és innét január 31-én meredeken felpattant a nemesfém.

Tegnap a Federal Reserve 25 bázispontos kamatemelésének hírére igencsak kilőtt az arany árfolyama. Az 1950 dolláros zónát szinte átszakítva, egészen 1960 dollárig robogott a nemesfém. A mai nap első felét 1950-1960 dollár közötti oldalazással töltötte az instrumentum, majd kora délután meredek esésnek indult az árfolyam. A lokális csúcspontról durván 2.5 százalékkal csökkent ma a sárga nemesfém értéke és jelenleg 1914 dollár körül jár a jegyzése. Az esés mértékét fokozta az is, hogy a Bank of England és az Európai Központi Bank is 50 bázispontos kamatemelésről számolt be.

Az arany tavaly novemberben tudta megtörni a csökkenő trendjét és az ekkor látott 1615 dollár körüli árszintekről brutális emelkedésbe kapcsolt a nemesfém. 3 hónap leforgása alatt körülbelül 20 százalékot erősödött az arany árfolyama az amerikai dollárral szemben.

arany

Nincsen jó passzban az amerikai dollár az elmúlt hetekben jellemzően gyengült a dollár a vezető valutákkal szemben. Ezzel egyidejűleg az amerikai tőzsdék lendületesen kezdték meg az évet, ahogyan arról korábbi cikkünkben is írtunk, a Nasdaq több mint 10 százalékot erősödött januárban. Historikus adatok alapján ez jót sugallhat, jellemzően a következő 12 hónapban is jól teljesített a tőzsdeindex. (2001 kivételével: 2001 januárjában 12.2 százalékos rallyt láthattunk a Nasdaq árfolyamában. Az ezt követő 12 hónapban azonban 39.3 százalékos zuhanás következett be.

Az arany a történelem során mindig is biztonságos menedékként szolgált a recessziós félelmekkel szemben. Jelenleg is jól látható, hogy az inflációs és a recessziós félelmek közepette sokak választása esett rá az elmúlt hetekben.

Forrás

Borítókép forrása: Shutterstock