2024 április 22

Öveket becsatolni: 2001 óta nem teljesített ilyen jól a Nasdaq januárban, mi vár ránk?

A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index több mint 10 százalékos pluszban tudta zárni 2023 januárját, a 2022-ben látott súlyos eséseket követően. Historikus adatok alapján az erős januárt követően jellemzően jól teljesített a következő 12 hónapban is a tőzsdeindex.

A Nasdaq Composite Index a Dow Jones Market Data adatai szerint 10.7 százalékos pluszban zárta 2023 januárját, egészen 2001 óta nem tudta ilyen erősen zárni az év első hónapját a tech fajsúlyos tőzsdeindex. A tavaly látott gyengélkedést követően lendületesen indították az évet a tőzsdék. 2022-ben 33.1 százalékot zuhant a Nasdaq Composite Index, a december különösen gyengén alakult, az év utolsó hónapját 8.7 százalékos mínuszban zárta az index. A Bespoke Investment Group szerdán arra figyelmeztetett, hogy történelmi adatok alapján az ilyen erős évkezdést követően jellemzően (2001 kivételtől eltekintve) az év további részében is jól teljesített a tőzsdeindex.

„Miután egy igen gyenge évet zárt a Nasdaq Composite Index, januárban 10.7 százalékos rallyval robbant be 2023-ba a tech fajsúlyos index. A Nasdaq 1971-es indulása óta 33 olyan hónap volt, amikor legalább 10 százalékos rallyt láthattunk.” -írta szerdán a Bespoke Investment Group. A cég azt is megállapította, hogy a Nasdaq teljesítménye a következő években általában pozitív volt, kivéve 2001-et.

(www.marketwatch.com)

Mi vár ránk?

2001 januárjában 12.2 százalékos rallyt láthattunk a Nasdaq árfolyamában, majd az ezt követő 12 hónapban 39.3 százalékos zuhanás következett be. „Mivel a jelenlegi időszakot gyakran hasonlítják a dot-com buborék 2000-2002 közötti kipukkadásához nem túl megnyugtató azt látni, hogy 2001-ben több olyan hónap is volt, amikor több mint 10 százalékot rallyzott a Nasdaq és végül ezeket mind súlyos visszahúzódások követték.” -írta a Bespoke. Mindenesetre az erős évkezdet sokakban optimizmust ébresztett, érdekes lesz látni, hogy hogyan fognak alakulni a tőzsdei hozamok 2023-ban.

bika

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: Marketwatch