2023 március 20

Elfogyhatott a bikák ereje – az ezüst bemondta az unalmast

Az idei év eddig semmi jóval nem kecsegtetett az ezüst piacán. Úgy tűnik a bikák ereje elfogyott, és az árfolyam a 24 dolláros ellenállásnál teljesen megtorpant. Több, mint egy hónapja már, hogy a nemesfém árfolyama elérte ezt a kritikus szintet, amelyet egy kirobbanó rali előzött meg. Mostanra azonban ez a robbanékonyság eltűnt a piacról.

Rengeteg próbálkozás látszik a napi grafikonon, azonban egyelőre nincs kiút a 23,5-24,5 dolláros intervallumból. A tavaly év végén tapasztalt rali egyik mozgatórugója a dollár gyengülése azóta is veszteségeket jegyez fel, illetve a Fed kamatdöntése előtti várakozások is egyre pozitívabbak. Az ezüst értéke ennek ellenére nem tud kitörni. Bár a csütörtöki kereskedés során újbóli próbálkozást tettek, a medvék összetörték a reményeket, és maradtunk továbbra is a már megszokott tartományban.

Óvatosnak kell lennünk – nem ismerjük az ezüst útját

Egyre nagyobb nyomás van a nemesfémen, hogy kitörjön az egyik irányba. Az ezüst nagyon volatilis, ezért, ha sikerül elindulni, akkor rövid távon komoly elmozdulásokat is láthatunk tőle. Bár egyes elemzők jelentős támogatásként tekintenek a 23,5 és az alatta levő 23 dolláros szintre, azt sugallva, hogy egy kitörés nagyobb valószínűséggel észak felé fog történni, nem szabad elfelejteni, hogy egyre közelebb a Fed találkozója.

Olyan helyzetben vagyunk, ahol a nemesfémek csillogása nem megszokott. A Fed által folyamatosan emelt irányadó kamat a nemesfémek egyik legnagyobb ellensége. Az elmúlt időszakban a jegybank agresszív hozzáállása csökkent, és már nem 75 bázispontos emelésre számítanak a piacok. A Fed következő találkozójára februárban kerül sor. Bár a piac arra számít, hogy a mostani döntés már kevésbé lesz agresszív, a jelenlegi 4,5 százalékos alapkamat nagyban gátolja a nemesfém csillogását. Nem véletlen tehát, hogy nincs elég ereje a bikáknak. Lassulnak az események és már több hete nem tudnak szignifikáns változást felmutatni.

Az ezüst ipari felhasználása is erősen befolyásolja az árfolyamot. A recessziós félelmek nyomást gyakorolhatnak a nemesfémre, azonban a lassulás elkerülése és a kereslet emelkedése igazi katalizátorként hathat az ezüstre. A hétfői napon kisebb profitot tudott feljegyezni, azonban továbbra is a kritikus 24 dollár alatt tartózkodunk.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com