2024 június 13

Már meg is van az orosz olajexport új célállomása

Oroszország és Európa kapcsolata merőben más volt másfél évvel ezelőtt. Jelentős befolyással bírt Putyin az uniós országok felett, hiszen Európa energiaszükségleteinek jelentős részét az oroszok adták. Ebből komoly bevételekre tettek szert, azonban a háború megkezdése óta majd egy tucatnyi szankciós csomagot dobtak Oroszországra, korlátozva ezzel a bevételeit. Az unió nagy terve az volt, hogy leváljanak az országok az orosz csapokról, ezzel csökkentve az agresszor bevételét.

(www.shutterstock.com)

Bár a terv sikerült, a rekordmagas árfolyamok miatt a hatása kissé elgyengült. Oroszország azonban elveszítette legnagyobb piacát, és ez komoly sebeket okozott a háborús szerkezetnek. Európa gyors változtatására az oroszoknak is kellett egy megoldást találni. Úgy döntöttek végül, hogy az olajtermékek exportját átirányítják Afrikába. Ez mellett még keleti irányba is terjeszkednek, de az európaihoz hasonló infrastruktúra kiépítésének hatalmas költségei lesznek és rengeteg időt vesz majd igénybe. Az orosz olajtermékekre vonatkozó teljes uniós embargó februárban 5-én lépett hatályba. A Refinitiv szállítási adatai szerint az orosz fekete-tengeri kikötőkből származó rakományok nagy része Törökország, valamint Omán, Togo és Tunézia felé irányultak az embargó életbe lépése után.

A nyersolaj gyengén kezdte a heti kereskedést

A referenciaértékek a hétfői nap folyamán több, mint 1 százalékos csökkenést jegyezhettek fel, a múlt heti kiváló teljesítményük után. Bár az utóbbi időben egyre kisebb volatilitást láthattunk a nyersolaj piacán, az elmúlt hét erősre sikeredett. A hétfői napot leszámítva a hét további részében már csak zöld gyertyákat láthattunk.

A mostani hetet is szintén egy gyenge hétfői nappal kezdtük. A csökkenés okozója a kínai gazdaság kilátásai. Kína erre az évre a vártnál alacsonyabb – 5 százalék körüli – célpontot tűzött ki a gazdasági növekedésre. A nyersolaj árfolyama a Brent esetében továbbra is 80-85 dollár között mozog, míg a WTI sikeresen 80 dollár alatt tudott maradni. Igazi párbaj folyik a medvék és a bikák között, hiszen a kötél egyik végét a kínai újranyitás, míg a másikat a Fed agresszív kamatemelési stratégiája húzza.

Forrás: oilprice.com; reuters.com

Címlapkép: Shutterstock