2024 július 20

Megvett egy bolgár nyíltvízi földgázmezőt az OMV Petrom

Száz százalékos részesedést szerzett egy bolgár nyíltvízi földgázmezőben az OMV Petrom energetikai konzorcium. Jelentette az economedia.ro című román gazdasági hírportál.

A szófiai kormány közölte: jóváhagyta, hogy a Total Energies eladja a Khan Asparuh földgázmező 51,14 százalékos tulajdonrészét az OMV Offshore Bulgaria GmbH-nak. A bolgár kormány egyúttal meghosszabbította a gázmezőre kiadott kutatási engedélyt. A tranzakció révén, amelynek az értékét nem hozták nyilvánosságra, az OMV Offshore Bulgaria – amely a legnagyobb romániai energetikai vállalatnak, az OMV Petromnak a leányvállalata – lett a fekete-tengeri gázmező kizárólagos tulajdonosa.

Az OMV Offshore Bulgaria és a francia TotalEnergies 2012-ben kapott koncessziót a Khan Asparuh feltárására. A kutatási engedély idén lejárna, de a bolgár kormány 23 hónappal meghosszabbította. A szakértők 221 milliárd köbméterre becsülik a Khan Asparuh földgázvagyonát. Ez több mint duplája a mostanáig feltárt legnagyobb fekete-tengeri román földgázmező, a Neptun Deep készletének. Yves Le Stunff, a Total Energies EP Bulgaria vezérigazgatója 2023 nyarán úgy nyilatkozott, hogy évi 13 milliárd köbméternyit lehet majd kitermelni belőle.

Képek forrása: Shutterstock