2024 április 22

Életéért kapaszkodik az arany – maradunk 2000 felett?

Hatalmas küzdelem szemtanúi lehetünk, amint az aranybikák harcolnak a kritikus 2000 dolláros támogatás megtartásáért. A héten eddig vegyes eredményeket láthattunk az arany piacán. Rengeteg mozgás van a jelenlegi szinteken. A hétfői kereskedés kisebb hézaggal indult, és a nap végére 1990 dollár alá került az árfolyam. Hasonló hézag alakult ki a keddi kereskedés megkezdésekor, amikor is a hétfői záráshoz képest 17 dollárral magasabban nyitott az arany.

Kritikus lesz a szerdai kereskedés – fontos információkat közöl a Fed

A piac árgus szemekkel várja már a hét közepén érkező kulcsfontosságú gazdasági adatokat, beleértve az inflációs adatokat, a kiskereskedelmi forgalmat, az ipari termelésről szóló jelentéseket, valamint a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. Fed legutóbb 25 bázisponttal emelte a kamatlábakat és jelezte, hogy a bankválságtól való növekvő félelmek ellenére tovább folytatja a magas infláció elleni küzdelmet. Ez miatt aztán egyre több aggodalom merül fel az amerikai kamatlábak rövid távon folytatódó emelkedésével kapcsolatban. A kamat ugyanis az arany egyik legnagyobb ellensége. A szerdán esedékes amerikai inflációs adatok tehát eldönthetik az arany sorsát. Ennek ellenére, ha a 2000-es szint alá süllyedünk, amely könnyen megeshet, az 1975 dollár lesz a következő olyan terület, ahol vásárlókat találhatunk. Jól látható a napi grafikonon, hogy a március közepe felé tapasztalt masszív elmozdulás óta egy volatilis oldalazásba kerültünk. Egyes elemzők szerint elég nagy esély van egy kisebb korrekcióra, nemcsak profitszerzés, hanem technikai szempontból is.

(www.shutterstock.com)

Ennek ellenére nem kell temetni a bikapiacot. Egy masszív elmozdulás után nem meglepő egy kisebb korrekció. A piac vesz egy nagy levegőt, mielőtt folytatná a menetelést északi irányba. Ehhez azonban szükség lesz momentumra, amely most hiányzik a piacról. A bankválság okozta pánik elcsendesedett, és a kamatemelések is az arany csillogását veszélyeztetik. Mindenképpen megéri óvatosnak lenni és figyelemmel követni a dollár index változásait, illetve a szerdai adatokat. Ez segíthet eldönteni, hogy milyen irányt választhat majd a Fed a májusi találkozón.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock