2024 május 30

Hiába erősödött a forint, a magyarok így is rengeteget fizetnek

Az elmúlt időszakban újra erőre kapott a forint. Az euróval szemben jelentős területet nyert, és lesüllyedtünk egészen a 375-ös szintre. Úgy tűnik egyelőre meg is tudjuk tartani ezt az értéket. Ezen felül az év elejéhez képest a kutakon tisztán kimutatható egy csökkenő tendencia, azonban Magyarország továbbra sem tudja beérni a környező országokat. Az elmúlt héten ugyan két ízben is csökkent a gázolaj ára a magyarországi töltőállomásokon, a benzin árfolyama nem tudott hasonló irányt tartani. Bár az év elejéhez viszonyítva láthatunk enyhülést a benzinnél is, Romániában és Szlovéniában ma már 100 forinttal olcsóbb a benzin ára, mint Magyarországon. Három héttel ezelőtt ez a különbég „csak” 70 forint volt.

(www.shutterstock.com)

A gázolaj, amely szignifikáns változáson ment át – és most már olcsóbb, mint a benzin literje – csak Ausztriában és Szerbiában kerül többe, mint itthon. Ennek egyik oka a Magyar Nemzeti Bank szerint az árrés lehet. A jegybank szerint februárban egy liternél az árrés 170 forint volt, miközben a régiós átlag 102 forint. A különbséget főleg az árstop kivezetése okozhatta, amely után az üzemanyagkereskedők a beszerzési és eladási ár közötti különbséget megduplázták.

A forint erősödött, de mi történik az olaj piacán?

Bár az OPEC váratlan döntése nagy port kavart a nyersolaj piacán, mostanra a referenciaértékek is lenyugodtak. A Brent árfolyama 85, míg a WTI árfolyama 80 dollárnál húzta meg a határt. Az olajárak kedden tovább emelkedtek, mivel a kínai utazási igények a visszapattanás jeleit mutatták, felvetve a megnövekedett olajfogyasztás jövőképét. Egyre több aggodalom merült fel az amerikai kamatlábak rövid távon folytatódó emelkedésével kapcsolatban, ami mérlegelheti a gazdasági tevékenységet és potenciálisan csökkentheti a nyers keresletet ebben az évben. Ezért az amerikai gazdaságra vonatkozó e heti adatok várakozásai korlátozták a szélesebb körű nyereséget az olajpiacon. A figyelem most a szerdán esedékes amerikai inflációs adatokra irányul. Szintén szerdán a Fed várhatóan további jelzést ad az álláspontjáról és a várható kamatemelésekről. A Fed legutóbbi ülésén 25 bázisponttal emelte a kamatlábakat és megfogadta, hogy a bankválságtól való növekvő félelmek ellenére tovább folytatja a magas infláció elleni küzdelmet.

Forrás: investing.com; vezess.hu

Címlapkép: Shutterstock