2023 szeptember 21

Biztosítva látja Ausztria gázellátását az OMV

Bár az orosz Gazprom csoport jelenleg nem szállítja a szerződésben rögzített gázmennyiséget, „a jelenlegi helyzetben teljes mértékben képesek vagyunk ellátni ügyfeleinket és közben a tározókat is tölteni” – hangsúlyozta a vezérigazgató. A következő szezonra nemcsak a gázvezeték-kapacitásokat biztosították, hanem a szállítási kapacitás kitöltéséhez szükséges gázmennyiséget is – tette hozzá. „Németországban az Északi Áramlat-1-en keresztül a szállítások a normál mennyiség 20 százalékára csökkennek. Ausztriába a normális mennyiség 40 százaléka érkezik” – mondta Stern, hozzátéve, hogy ez több, mint amennyi az Északi Áramlat-1 gázvezeték általános felújítása alatt jött. Az osztrák gázellátás biztonságos – hangsúlyozta az OMV vezére. „Mivel a nyári kereslet alacsonyabb az éves átlagnál, a jelenlegi helyzetben teljes mértékben képesek vagyunk ellátni ügyfeleinket, és továbbra is tudjuk tölteni a tározókat.

Az OMV gáztárolói, amelyek az osztrák tárolókapacitás mintegy negyedét teszik ki, már több mint 80 százalékban megteltek” – mondta. Az OMV maga is termel földgázt Ausztriában, ami a vezérigazgató elmondása szerint az osztrák gázigény mintegy hét százalékát teszi ki. Az OMV a következő szezonra (október-szeptember) már lekötötte magának a szükséges 40 terawattórányi (TWh) szállítási kapacitást Németország és Olaszország irányából, valamint a szállítandó gázmennyiséget is. Részletezte, hogy az OMV Norvégiában is termel gázt, ahol részesedése van a gázmezőkben. Ezen kívül ellátási szerződései vannak a norvég Equinor gázipari vállalattal, hosszú távú kapacitásai a rotterdami LNG-terminálon, valamint hosszabb távú szerződése Katarral, hogy cseppfolyósított gázt szállítson Rotterdamba. „Ez a 40 TWh azért fontos, mert lehetővé teszi számunkra, hogy fedezzük az összes OMV szállítási kötelezettséget, amelyet ma ténylegesen a Gazprom-szerződések alapján szállítunk” – mondta el az OMV vezérigazgatója. Az OMV az első fél évben nagymértékben profitált a piaci bizonytalanságból, a magas olaj- és gázárakból, és nagyjából megduplázta bevételét és nyereségét.

A második negyedévben a rendkívüli tételek előtti (készlethatásokkal kiigazított) üzemi eredménye rekordszintű, 2,9 milliárd euróra emelkedett. Az anyavállalat részvényeseire jutó, egyszeri tételek előtti nettó nyereség 1 milliárd euróról 1,4 milliárd euróra nőtt. Az egy részvényre jutó nyereség megduplázódott az első fél évben, 3,90 euróról 7,63 euróra. Mindhárom üzleti szegmens hozzájárult ehhez a jó eredményhez, leginkább az olaj- és gázágazat, de a finomítói üzletág, valamint a vegyipar és az alapanyaggyártás is. Az OMV az idén 100 dollár feletti átlagos Brent olajárral számol, szemben a 95 dolláros korábbi becslésével. Az idei átlagos gázár megawattóránként (MWh) várhatóan 45 euró körül lesz, szemben a tavalyi 16,5 euróval – közölte a távirati iroda.