2024 július 14

Benzin – mégis igaza lesz a szakértőknek?

Hatalmas csalódást okozott ez a hét az autósoknak, hiszen megszakadt a több héten át tartó csökkenés. Pénteken tovább romlik a helyzet, hiszen a szerdai emelkedés után megint rossz híreket kapott Magyarország. Aki tud még csütörtökön tankoljon egyet, hiszen tovább drágulnak a hazai üzemanyagárak. A benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, míg a gázolaj ára bruttó 4 forinttal emelkedik, írta a holtankoljak.net. Pár héttel ezelőtt kétségbe vontuk a szakértők rémisztegetéseit, mostanra azonban a rémálom kezd egyre valósabbá válni. Az eheti változások kezdenek egyre veszélyesebb képet festeni.

(www.shutterstock.com)

Brutális erővel drágul a benzin ára

Tovább romlik a helyzet Magyarországon, az üzemanyagok egy újabb dráguláson esnek majd át. A benzin esetében ez azt jelenti, hogy péntektől a várható átlagár 574 forint lesz literenként. A gázolaj valamivel olcsóbban lesz beszerezhető, a maga 555 Ft/literjével. Komoly aggodalomra ad okot, hogy mind a benzin, mind a gázolaj teljes erőbedobással halad a rettegett 600 forintos átlagár felé. Nagy bánatunkra úgy tűnik Magyarországon véget ért az üzemanyagok zuhanása, legalábbis egy időre. Némi reményt adhatott volna a forint szerdai teljesítménye, azonban az erősödés ellenére is az elmúlt hetek egyik legmagasabb pontján maradtunk. Bár ez nem lesz elég ahhoz, hogy olcsóbb benzint kapjunk, talán a további drágulást némileg enyhíthetné, ha az olaj árfolyamának csökkenése is besegítene. Ez azonban egyelőre nem történt meg.

Komoly bajban lehet Magyarország – megint ralizik az olaj

Az olaj raliját már csak a forint jelentős erősödése tudná valamelyest ellensúlyozni azonban egyelőre ez az erő még hiányzik a forintból. Ezzel szemben a referenciaértékek nagy erővel indultak meg az északi irányba. A Brent majd 2 százalékot gyarapodott a szerdai nap során, ezzel 78 dollár fölé került. Vészesen közel vagyunk már a 80 dolláros szinthez, amelynek elérése tovább fűtené a benzin drágulását. Egyelőre a környezet nagyon ellenünk dolgozik, és ez meg is látszik a kutakon tapasztalt értékekben.

Forrás: holtankoljak.net

Címlapkép: Shutterstock