2024 május 26

Benzin – Nagyot tévedtek a szakértők

Április közepén komoly pánik uralkodott el Magyarországon, hiszen a szakértők a benzin jelentős drágulását jelezték előre. Több helyen is a következő rémisztő mondatot olvashattuk: „50 forinttal drágulhat Magyarországon az üzemanyag a következő két hónapban.” Az előrejelzést az OPEC döntésére alapozták. Az olajkartell ugyanis májustól napi sok százezer hordóval fogta vissza a termelését. Mindenki azt várta, hogy ez majd újra az egekbe repíti a benzin átlagárát. Nagy örömükre a szakértők jókorát tévedtek. A piac merőben másképp reagált, és az OPEC döntésének hatása eltörpült a recessziós félelmek mellett. Szerdán és pénteken tovább csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

(www.shutterstock.com)

Brutális erővel zuhan a benzin ára

Továbbra sincs vége a történetnek, ezen a héten is javult az autósok helyzete. Szerdán jelentősen csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára. A benzin esetében bruttó 15 forinttal, míg a gázolajért bruttó 10 forinttal fizettek kevesebbet a kutak. Az elmúlt három hét alatt Magyarország számára ez már megszokott tendenciává vált. Április második feléhez viszonyítva a benzin literje közel 60 forinttal kerül kevesebbe, míg a gázolaj ára bruttó 50 forinttal csökkent, a holtankoljak.hu adatai szerint. Így tehát a szakértők által jósolt 50 forintos drágulás helyett Magyarország megtapasztalt egy 50-60 forintos csökkenést. A 95-ös benzin beszerzési ára tovább tudott enyhülni pénteken is, bruttó 3 forinttal. A gázolaj szintén egy mérsékelt 2 forintos esést jegyzett fel. Péntektől a benzin átlagára 556 Ft/liter, míg egy liter gázolaj átlagosan 542 forintba kerül Magyarországon.

Kérdés azonban, hogy meddig maradhat fenn a csökkenő tendencia. Az eddigi változást nagyban segítette a forint erősödése és a nyersolaj árfolyamának gyengélkedése. A referenciaértékek viszont a legutóbbi mélyrepülés óta ingadozó teljesítményt mutatnak. Annak ellenére, hogy az elmúlt három kereskedést pirosban zárták, a hét első felében komoly dráguláson mentek át. Abban az esetben, ha a recessziós félelmek tovább uralják a piacokat, akkor a rali folyatása miatt nem kell aggódni. Bízunk abban, hogy az utóbbi napok tendenciája kitart, és a referenciaértékek folytatják útjukat a 70-es szintek felé. Ellenkező esetben, ha a Brent értéke 80 dollár fölé emelkedik, az magával húzhatja az üzemanyagárakat is.

Forrás: holtankoljak.hu; index.hu; infostart.hu

Címlapkép: Shutterstock