2024 július 16

Rohamozó aktivisták a Shell gyűlésén

A Shell részvényesei elsöprő többséggel támogatták az energiaóriás stratégiáját a zajos éves közgyűlésen, amelyet megzavartak a színpadot megrohamozni próbáló klímaaktivisták.

Befektetők a Föld ellen

A keddi közgyűlés rávilágított arra, hogy a Shell és társai egyre nagyobb feszültséggel néznek szembe, hiszen, mint minden részvénnyel rendelkező cég, próbálnak megfelelni a növekvő befektetői nyomásnak. A probléma a Shell stratégiája, amely próbál eltávolodni a fosszilis energiahordozóktól, miközben a részvényesek inkább növekvő profitot szeretnének látni.

Az előzetes eredmények szerint a Shell klímastratégiai állásfoglalása a tavalyihoz hasonlóan 80%-os támogatást kapott a szavazó részvényesek körében.

A Follow This nevű aktivista csoport által benyújtott részvényesi határozat, amely felszólította a Shellt, hogy határozzon meg ambiciózusabb célokat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, a szavazók egyötödének támogatását nyerte el. Ez szintén nem változott a tavalyi hasonló határozathoz képest.

Az aktivista állásfoglalás egy holland bírósági ítéletet követel a Shelltől, hogy növelje éghajlatvédelmi célkitűzéseit. A Shell fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

„A csendes többség nagyon világosan kifejezte elvárásait velünk szemben… (hogy) kiegyensúlyozott átmenetet találjunk” – mondta Wael Sawan vezérigazgató az ülés után újságíróknak.

2050: 0

A Shell célja, hogy 2050-re nettó nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, és számos rövid és középtávú kibocsátási célt tűzött ki. Azonban a cég érthető okokból elutasította a 2030-at kívánó felhívásokat, hiszen ez aligha realisztikus.

Sawan, aki jelezte, hogy a Shell felülvizsgálja az olajkitermelés csökkentésére irányuló terveit, a jövő hónapban stratégiai frissítést jelent be.

Védőlánc

A találkozó egy órás késéssel kezdődött, amelyet a tüntetők okoztak.

A biztonságiak emberi láncot alkottak a színpadon, hogy megvédjék Sawant, Andrew Mackenzie elnököt és a vállalat igazgatóit, miután a tüntetők egy csoportja megpróbálta megrohamozni a színpadot.

„Menj a pokolba, Shell, és többé ne gyere vissza!” – énekelte egy körülbelül egy tucatnyi tüntetőből álló kórus, miközben azt követelték, hogy a Shell hagyjon fel a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésével.

„Ezt a pontot már sokszor hallottuk” – mondta Mackenzie a tüntetőknek. „Nem lenne jó ezt a vitát lefolytatni ahelyett, hogy újra és újra ugyanazt mondjuk”.

Hozzátette, hogy a Shell befektetései az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású megoldásokba (amelyek kisebb hozamot hoznak, mint az olaj- és gázprojektek), azt mutatják, hogy komolyan veszi az éghajlatváltozást.

Rekordnyereség és közelgő határidő

A Shell, amely tavaly 40 milliárd dolláros rekordnyereségről számolt be, és más nagy szénhidrogéntermelők azzal érvelnek, hogy segíteniük kell fedezniük az olaj és gáz iránti egyre növekvő keresletet.

A vállalat szóvivője szerint a tüntetők „nem érdekeltek a konstruktív együttműködésben”.

A tudósok szerint a világnak 2030-ig mintegy 43%-kal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019-es szinthez képest, hogy esélye legyen elérni a Párizsi Megállapodásban kitűzött célt, miszerint a felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-foknál (3,6 Fahrenheit) alacsonyabb szinten kell tartani.

Forrás: reuters

Képek forrása: shutterstock