2024 május 26

Európa kiállta Putyin próbáját

Oroszország és Európa továbbra is komoly gazdasági harcot vív, azonban a képzeletbeli mérleg nyelve egyre jobban az unió javára billen. Úgy néz ki, hogy Európa sikeresen kezébe vette az energiafüggőség problémáját, és most már készen áll arra, hogy 2027-re teljes mértékben megszabaduljon az orosz importtól. Mindenki nagyon örül, hogy majd két éve nem látott szintekre süllyedt az európai referenciaérték, a Dutch TTF árfolyama, amely a 340 euróról mostanra 28 euró környékére húzódott vissza.

rezsi

A rettegett téli időszakot szokatlanul magas szinten zártuk, ami a gáztárolók töltöttségét illeti. Jelenleg átlagosan majd 64 százalékig vannak töltve a tárolók. Így tehát Európa azon félelme, hogy újra át kell élnünk a 2022-es feltöltési pánikot, egyre halványabbá válik. 2023-ban pedig már az Egyesült Államok fogja átvenni Oroszország helyét Európa legnagyobb beszállítójaként. Összességében Európa helyzete javult a tavalyi állapothoz képest, nagy csalódást okozva Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Azért tartották a szakértők az oroszok egyik legnagyobb fegyverének az energiát, mert a Kreml azt remélte, hogy egy európai szintű energiaválság majd megrendíti Ukrajna nyugati támogatását. Ez pedig elősegítette volna az oroszok győzelmét Ukrajna felett. Bár Európa nem lépett fegyveres konfliktusba az oroszokkal, az energiaháborúval már komoly károkat okozott az országnak.

REPowerEU terv – milliárdokat költ Európa

Európa ellenintézkedései azonban költségesek voltak, a becslések szerint 800 milliárd eurót költöttek a csökkentett üzleti tevékenység és a megnövekedett energiahiány kezelésére. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és az orosz fosszilis tüzelőanyagok behozatalának 2027-ig történő megszüntetésére irányuló REPowerEU terv 300 milliárd euróba kerül majd az uniónak.

(www.shutterstock.com)

Meg kell hagyni komoly lépéseket tett már meg Európa az orosz befolyás enyhítésére. Bár Oroszország részesedése Európa gázimportjából 40 százalékról leesett 10 százalékra, van egy komoly probléma a rendszerben. Sokan megkérdőjelezik az EU intézkedéseinek politikai hitelességét, hiszen az EU-ba irányuló orosz LNG export valójában nem, hogy csökkent, hanem még nőtt is a szankciók bevezetése után. Tavaly 20,2 milliárd köbméter LNG érkezett az oroszoktól, szemben a 2021-es 18 milliárddal. Ez 12 százalékos növekedés, amellyel Oroszország Európa harmadik legnagyobb LNG-szállítója lett.

Forrás: ft.com; gisreportsonline.com; commission.europa.eu

Címlapkép: Shutterstock