2024 július 14

Benzin – az OPEC kezében a sorsunk

Az utóbbi időben rájárt a rúd az autósokra. Az egyre drágább benzin miatt sokan abban bíznak, hogy az OPEC már nem jelent be újabb vágást a jövő heti találkozóján. A kartell termelésének csökkentése ugyanis újabb ralit indíthat el a benzin szempontjából is kritikus olajárakban. A mostani hét a kutakon az emelkedésről szólt. A benzin szerdán bruttó 9, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágult. Pénteken az árak további 8, illetve 4 forinttal emelkedtek a hazai kutakon. A mostani drágulás igazi hidegzuhanyként érte az autósokat azok után, hogy pár hét leforgása alatt 50-60 forintos esést tapasztaltak. Ahogy arról beszámoltunk, a benzin árfolyamának csökkenését nagyban segítheti a forint erősödése és az olajárak csökkenése. Sajnos május második felében minden ellenünk dolgozott. A dollár és a forint csatájában a zöldhasú dominált, az utóbbi napokban pedig patthelyzet alakult ki a 346-os érték körül. A benzin ára még az eddiginél is jobban elszállhat, ha a mostani helyzetben az olaj is ralizik egyet.

Kapaszkodjunk – jön az újabb OPEC döntés

Erősen megemelkedett a short pozíciók száma a következő OPEC találkozó előtt, amelyre június 4-én kerül sor. Ezen a héten a nyersolaj short spekulatív pozíciói ugyanolyan bearish jelleget mutatnak, mint a világjárvány kezdetén 2020-ban, amikor az olajkereslet és az árak összeomlottak. Ha az OPEC nem csökkenti termelését, és bejön a piac várakozása, akkor az enyhítheti a benzin árát a magyarországi kutakon. Viszont magas lóról lehet nagyot esni, és ellenkező esetben, ha az OPEC megint meghúzza a váratlant, akkor folytatódhat a drágulás. A Standard Chartered elemzői szerint a short pozíciók számának emelkedése jelentősen növeli a termelés csökkentésének valószínűségét. A szaúdi miniszter kedden óvatosságra intette a medvéket. A Brent árfolyama 77 dollárról várja a hétfői nyitást, a WTI pedig a 73-as szint alatt telepedett le.

(www.shutterstock.com)

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: reuters.com; investing.com

Címlapkép: Shutterstock