2024 június 16

Benzin – Húsvétra nagyon drága lesz?!

A szakértők hétfőn újabb szomorú hírt közöltek az autósokkal, a benzin ára szerdán tovább drágul. Ezzel ismét idei csúcsot dönt a benzin, hiszen a hét második felében így már a 95-ös benzinért átlagosan 638 forintot fogunk fizetni. A gázolaj nagykereskedelmi ára Húsvét előtt már nem változik.

forint erősödés

Benzin – harcol a forint, de vajon ez elég lesz?

Már hetek óta a dollár árnyékában él a hazai fizetőeszköz. A dollár index az utóbbi hetekben legyőzhetetlen, és ez megpecsételte az USD/HUF devizapár sorsát. A forint a múlt heti kereskedést majd fél éve nem látott mélyponton zárta. Tavaly október óta nem állt ilyen rosszul a magyar fizetőeszköz, a héten azonban sikerült némi terület szereznünk a zöldhasúval szemben. A 368-as csúcsról a keddi kereskedés során egészen 363-ig süllyedtünk. Ez jó hír a jövő heti üzemanyagárakra nézve.

Akadályba ütközött az olaj árfolyama – drágulás érkezhet Húsvétkor is?

A szerdai drágulás után 10 forintra szűkül a szakadék a benzin és a gázolaj árfolyama között. Úgy tűnik egyenesen a 650-es átlagárak felé haladunk, hiszen sem forint, sem az olaj nem segít rajtunk. A forint nem bír felébredni a téli álomból, és a helyzetet csak tovább rontja az olaj világpiaci árának emelkedése. A keddi kereskedés során is stabilan 85 dollár felett járt a Brent olaj jegyzése.

Ezen fontos mozgatórugók gyilkos kombinációja tartja szorítóban Magyarországot. Bár az olajipar kritikus szereplőinek döntése nem hatott ki azonnal az olaj világpiaci árára, az utóbbi hetekben mégis rohamos emelkedést figyelhettünk meg. Bár a magyar fizetőeszköz gyengélkedését egy ideig ellensúlyozni tudta a stagnáló olajár, mostanra teljesen elszálltak az üzemanyagárak. Az év elején még 562 forintba került a 95-ös benzin, mostanra viszont már az sem elképzelhetetlen, hogy egészen 700 forintig menetelünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!