2024 július 14

Benzin – Emelés jön, de lehet megússzuk

Árváltozásra lehet számítani az üzemanyagárakban holnaptól. Július 4-étől a benzin beszerzési ára bruttó 2 forinttal emelkedik. A gázolajért pedig 4 forinttal többet kell fizetniük a benzinkutanak a beszállítójuknak. Számolt be szerdán a Holtankoljak.hu

A portál hozzátette, hogy ugyan emelkedni fog a benzin és a gázolaj ára, lehet, hogy megússzuk. Közel sem biztos, hogy mindenhol tapasztalni fogjuk az emelést. A piaci szereplők a nagykereskedelmi árváltozástól eltérően alakítják jelenleg az áraikat. A 95-ös benzin aktuálisan átlagosan 616 forintba, a gázolaj 627 forintba kerül literenként.

Amennyiben a kutak beépítenék az árakba az emelkedést, holnaptól a benzinért átlagosan 618 forintot kéne fizetni literenként. A gázolajért pedig literenként 631 forintot.

Figyelmeztetett a kormány

Ahogyan arról mi is beszámoltunk a kormány felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára a múlt pénteken 606 forint, a gázolajé 611 forint volt, ami azt jelenti, hogy a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal volt drágább itthon, mint a környező országokban.

Képek forrása: Shutterstock

Forrás: Holtankoljak, HVG