Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Pénzügyi vállalkozások engedélyét vonta vissza a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta az ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az AB Financial Team Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, követelésvásárlási és pénzügyi lízing tevékenységek teljes, illetve korlátozott végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét – közölte a jegybank.

A társaságok nem feleltek meg az alapítási és tevékenységi engedély kiadásához és a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzéséhez előírt személyi és tárgyi feltételeknek. A felügyelet elrendelte a pénzügyi vállalkozások végelszámolását. Végelszámolóként – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft-t jelölte ki. Mint a felügyelet megállapította, a pénzügyi vállalkozások nem rendelkeztek a jogszabálynak megfelelő informatikai rendszerrel. Illetve 2022. december 31-től belső ellenőrrel sem. Emellett a vizsgálat során nem igazolódott, hogy a társaságok eleget tesznek az üzleti-számviteli tevékenységhez szükséges nyilvántartási rendre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Az ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. nem rendelkezett könyvvizsgálóval sem. Továbbá nem igazolta, hogy a mindenkori vezető állású személy munkaviszony keretében látja el a társaság ügyvezetését. A pénzügyi vállalkozások nem tettek eleget a 2023 második és harmadik negyedévére vonatkozó adatszolgáltatási, valamint a 2022. évre vonatkozó auditált jelentési kötelezettségüknek – sorolta a határozat. Az MNB megjegyezte, hogy az intézkedéseknek a társaságok csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. Az azokkal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock