2023 február 01

Visszaeshet az építőipari teljesítmény az Épduferr vezére szerint

A cégvezető beszélt a hazai építőipar jelenlegi helyzetéről, kihívásairól, valamint a versenytársakról és az építőanyag-gyártásról is.

Zsugorodhat az építőipar

Palkovics Milán szerint bár az építőipar teljesítménye a KSH statisztikái szerint nőtt, nem mindegy, hogy az összegszerű megrendeléseket, vagy a megépített vagy leszerződött épülettömeget nézzük. Előbbinek a növekedését az anyagárak, bérköltség és energiaárak megemelkedése okozta; ha a megvalósuló építkezéseket nézzük, már csökkenés tapasztalható az iparágban. A jövőben a nagy infrastruktúra-fejlesztések és a közintézmények fejlesztése az államháztartás állapotától és az uniós forrásoktól függhet, a lakásprojektek teljesítménye ugyanakkor a felére, vagy még alacsonyabb szintre süllyedhet az elnök-vezérigazgató értékelése alapján. Bővülés egyedül az ipari ingatlanok területén várható, ahol az Épduferr Nyrt. is a leginkább érdekelt.

A visszaesés ellenére a legnagyobb vállalatok helyzete stabil Palkovics szerint, a diverzifikált működést folytató kivitelezők idén is megtalálhatják a számításaikat. Nehézséget okozott a tervezésben az árak volatilitása, melyhez a COVID-19 pandémia okozta helyzet, az import miatt a devizapiaci folyamatok és az infláció is hozzájárult. Az építőanyagok tekintetében viszont további 10-15 %-os áremelkedés jöhet, így a beruházókat arra ösztönözné az Épduferr vezetője, hogy ne halogassák projektjeiket a drágulás miatt.

Jönnek a versenytársak

A Portfolio kérdésére Palkovics kifejtette, hogy valóban komoly versenytársakat kaptak a hazai szereplők a török és román vállalatok személyében. A fő ok az olcsó munkaerő lehet, az említett cégek ugyanis nem szenvednek munkaerőhiánnyal a magyar vállalatokkal szemben. A kormány célja, hogy az építőanyag-termelésben nőjön a magyar cégek aránya, Palkovics szerint is előnyösebb lenne a magasabb hazai arány; sok, nehezen és drágán utaztatható terméktípus esetében kifejezetten megérheti a hazai gyártás.

Az építőipari termelés termelékenységéről a cégvezető elmondta, hogy a Nyugat-Európával szembeni jelentős, hatékonyságból fakadó elmaradás behozása szempontjából nagyon fontos irány az előre gyártott épületrészek térnyerése, az Épduferr is tervez fejlesztéseket ezen a vonalon. Emellett a Dunaferr helyzetéről is kérdezték az elnök-vezérigazgatót: Palkovics aggasztónak tartja a kialakult helyzetet, a régióban egyéb helyeken is leálló gyárak miatt ugyanis okozhat ellátási nehézséget a Dunaferr esetleges kiesése.

Az interjú teljes terjedelmében ITT olvasható.