2023 február 03

Nagyot nőttek a fizetések – de mi van a számok mögött?

Ma közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022 novemberére vonatkozóan az átlagkereset alakulását. Innen tudhatjuk, hogy a múlt év utolsó előtti hónapjában 16,8 %-kal nőtt a bruttó átlagkereset, így a közel bruttó 564 ezer forintos bér számít átlagosnak Magyarországon. Sok érdekességet tartogat azonban a nettó bér és a reálbér alakulása is.

Mérséklődő ütemű, de jelentős növekedés

Októberben még éves szinten 18,4 %-kal nőtt az átlagkereset, a novemberi 16,8 %-os növekedés így egy mérsékeltebb éves növekedés, ugyanakkor még mindig jelentős béremelkedést mutat az adat.  A bruttó 563 600 forintos átlagkereset a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokra, költségvetési intézményekre és nonprofit szervezetekre vonatkozik, így az ennél kisebb cégek munkavállalóinak kereseti viszonyait nem foglalja magában.

Az átlagkereset mellett érdekes lehet a mediánkereset. Ez az az érték, aminél a lakosság fele kevesebbet, a fele pedig többet keres; a „középső munkavállaló” bruttó keresete novemberben 441 800 forint volt, ami 17,6 %-os növekedést jelent egy év alatt. A kedvezményekkel számított nettó átlagkereset 387 800 forint volt, míg a medián ebben az esetben 305 800 forint. Ez az az érték, amihez viszonyítanunk kell tehát, ha meg akarjuk vizsgálni, hogy a magyar munkavállalók közül a többet, vagy a kevesebbet kereső félbe tartozunk. Az sem mindegy persze, hogy melyik szektorban dolgozunk, a pénzügyi és biztosítási piacon ugyanis például a 847 ezer forintos bruttó fizetés felett haladhatjuk meg az átlagot.

Közbeszól az infláció

Ahogy már az utóbbi hónapokban sajnos megszokhattuk, a reálbér a fokozódó inflációs nyomás miatt tovább csökkent, novemberben ez 4,7 %-os visszaesésnek felelt meg. A reálkereset utoljára augusztusban emelkedett, akkor 0,9 %-kal volt magasabb, mint 2021 augusztusában. A reálbérek újbóli növekedéséhez vélhetően az infláció lefordulásáig kell várnunk, de érdekes lesz megfigyelnünk a januári béradatot is majd, hiszen az fogja tartalmazni az év eleji béremelések hatásait.  Az ezelőtt, jövő hónapban érkező decemberi adat némileg torz lehet ugyanis az év végi bónuszok, többletkifizetések miatt.

Címlapkép forrása: Shutterstock