2024 április 22

Dízelhiány és újabb drágulás – Megéri a szomszédba menni üzemanyagért?

A legfrissebb hírek szerint a hazai piacra az Európai Bizottság februári döntése ellenére továbbra is behozhatunk orosz kőolajból készült üzemanyagot. A Világgazdaság értesülései szerint Magyarország mentességet kapott az újabb szankciós csomag feltételei alól, amelyek február 5-én lépnek életbe. Ezáltal a Mol behozhat a pozsonyi finomítóból a magyar piacra orosz kőolajból készült üzemanyagot.

Rémisztő hiányban szenved Európa

Egész Európára nézve súlyos problémát jelent a benzin-és dízelhiány. Kínálat így most 1,5 millió hordóval marad alatta a keresletnek a dízel esetében, míg a benzinnél ez a szám 1 millió hordót jelent.

Szerdán ismét emelkedik mindkét üzemanyag nagykereskedelmi ára. A benzin esetében ez 10 forintot, míg a gázolajnál 5 forintot jelent. Az ársapka kiiktatása óta, azonban nagy a bizonytalanság. A benzinkutak jelenleg a nagykereskedelmi ártól teljesen függetlenül alakítják a saját áraikat, ezért szinte lehetetlen megjósolni, hogy szerdától milyen mértékben változnak a kutakon tapasztalt értékek. A jelenlegi átlagár a benzin esetében 631 forint, míg gázolajé magasabban, 693 forintnál található.

Még sokáig fogunk szenvedni – a méregdrága üzemanyagárak nem enyhülnek

Grád Ottó, az Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint hónapokba telhet, mire újra a 2021-es novemberi szintre kerülnek vissza az árak. Szerinte a most tapasztalható gázolajhiány okozza, hogy a dízel jelentősen drágult, azonban úgy véli, ha az ellátás az orosz olaj révén biztosított lesz, akkor hosszabb távon szóba jöhetnek majd az árstop előtti értékek. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint is elindult a csökkenés folyamata, azonban előrejelzése szerint egy teljes évnyi várakozásba telik majd, mire elérhetjük a novemberi értékeket.

Meglepő értékek Szlovákiából

A szlovák töltőállomásokon a hosszú stagnálás után január közepén újfent változtak az értékek. Váratlan elmozdulás után a benzin drágább lett, a gázolaj ára viszont lejjebb ment. Boris Tomčiak elemző szerint azonban korai lenne az öröm, hiszen csak kisebb áringadozásokról van szó. Februárban viszont rövidtávú nyomás nehezedhet az árakra, mivel leállítják az orosz üzemanyagimportot az EU-ba. Ez a hiány jelentősen drágíthatja majd az árakat. Most a benzin literéért 1,56 eurót fizetnek. Így átszámolva körülbelül 620 forintot fizetnek literenként a benzinért, minimális különbséget hagyva a két ország árai között.

Forrás: penzcentrum.hu; vezess.hu; portfolio.hu