2023 március 23

Dupla veszélyben lehet a pénzünk – érdemes lépni!

A megtakarításaink, befektetéseink kezelésénél a legtöbbek számára fontos szempont a biztonság. Természetesen van lehetőség kockáztatni a pénzünk, de a hazai háztartások jellemzően a kockázatmentes, vagy kis kockázatú lehetőségeket keresik. A mostani inflációs környezetben ugyanakkor messze nem járunk jól, ha csak a pénzünk nominális értékének megőrzésére törekszünk. A nominális értékvesztés esetleges veszélye mellett a reálérték elvesztését is érdemes elkerülnünk.

Pénz – nominális és reálérték

Arra, hogy a pénzünk nominális értéke megmaradjon, kockázatmentes, vagy majdnem teljesen kockázatmentes befektetést kell keresnünk. Hagyományosan ilyennek tekinthetők a bankbetétek, a készpénz, a folyószámlabetétek, az állampapírok. Ezeknél általában véve és rendkívüli eseteket leszámítva elmondható, hogy nem kell félnünk attól, hogy kevesebb pénz vár ránk később, mint mikor elhelyeztük a megtakarításunkat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel közölte a januári inflációs adatot. Eszerint egy év leforgása alatt 25,7 %-kal emelkedtek a fogyasztói árak. Ezen belül az energiaárak több, mint másfélszer annyiba kerülnek, de az élelmiszerek esetében is 44 %-os az éves drágulás. Az inflációnak pedig még biztosan nincs vége. A nem befektetett, hanem például készpénzben tartott megtakarítások reálértéke, vásárlóereje tehát folyamatosan csökken. Ha 2021 decemberében eltettünk egy millió forintot a párnacihába, az egy év múlva kevesebb, mint 760 ezer forintot ér reálértékben, a decemberi, 24,5 %-os inflációból kiindulva.

Állampapír – biztos helyen lehet a pénzünk

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a biztonságot kereső megtakarítóknak a pénzük nominális és reálértékének megőrzésével egyaránt foglalkozniuk kell. Minderre egy lehetséges megoldást nyújthatnak az állampapírok. Az állam által kibocsátott kötvények esetében ugyanis a tőkére és a hozamra is állami garancia az érvényes, kockázatmentesnek tekinthető befektetésről beszélhetünk. Az elmúlt körülbelül egy évben jelentősen átalakult a lakossági állampapírpiac.

Már az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a magyarok kedvence. Nem véletlenül: kiemelkedően magas, évtizedek óta nem látott hozamot fizet a PMÁP. Emellett több változó, illetve fix kamatozású állampapírból választhatunk még, ha úgy döntünk, hogy emellett a befektetés mellett tesszük le a voksunkat. Arról, hogy ez miért jó a lakosság mellett az ország egészének is, itt írtunk bővebben.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!