2024 április 16

Erősödtek az inflációs félelmek

Az idei évben csak az Egyesült államokban 20 százalékkal növekedett a rendelkezésre álló pénzállomány. Ezek az arányok világszerte elterjedtek a válságot csökkentő gazdaság élénkítő csomagok miatt. A makró adatok javulása és az újraindulás után sokan félnek attól, hogy a megnövekedett készpénz állomány az egekbe repíti az inflációt, de az ellenoldal is erősen védi az állpontját. Mire számíthatunk?

A legfontosabb, hogy a Covid már alapvetően hozott magával egy jelentős inflációt, mely nem az árak emelkedésében jelent meg, hanem a minőség romlásában. Elég csak megnézni az egyetemi oktatások ár-érték arányát. Bár a tandíjakon globálisan nem változtattak az egyetemek, a minőség az online térben nem garantálható olyan szinten, mint amilyen élőben volt. Ott vannak az éttermek és a kórházak, melyeknek az árai azonosak a korábban tapasztaltakkal, de a helyszínen való megjelenés kockázata és az intézkedések okozta kényelmetlenségek növekedése csökkentette a korábbi élmény érzését és sokszor az étel minőségét is, vagy a kórházi ellátásét.

Az alacsony kamatszintek hatására a bankok és a vállalatok folyamatosan egyre nagyobb mennyiségben halmoztak fel kölcsönöket, melyek a válság túlélésére szolgált. Mivel a vakcina elterjedése után a gazdaságok újra indulhatnak minden szektorban, a rendelkezésre álló készpénz a fejlesztésekre és más termék fejlesztésekre lesz fordítva, így értéket adva az újonnan megjelenő pénznek.

Az makró gazdaság elemzői arra számítanak, hogy a nagyobb rendelkezésre álló pénzállomány átalakuló értékteremtési hullámot fog indítani ezzel segítve a gazdaságot erősödési képességét és javítva az átlagemberek életszínvonalát.

Természetesen lesz infláció és nem fogunk elindulni a defláció irányába, de a 10 százalék felett becslő kissé riadt elmélkedő emberek véleményére kevésbé érdekes hagyatkozni a fent látható diagram ismeretében. A legnagyobb inflációt a szolgáltatások és termékek minőségében kell majd keresni, ugyanis a vírus legnagyobb hatása az igényeinkre és a szokásainkra lesz.