2024 május 21

Ezt imádják most a magyarok – Te már vettél?

Az elmúlt hónapokban szépen bővült Magyarországon a lakossági állampapírok állománya. Úgy tűnik, hogy miután az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) több állampapír kamatát is megemelte, a lakosság újból vonzó befektetés az állampapír. Március 27-től új sorozatú Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kerül kibocsátásra, továbbra is kiemelkedő kamatozással forog a magyarok kedvenc kötvénye.

Új kibocsátás

Az ÁKK a közleménye szerint március 27-től árusítja a legújabb, 2030/J névre hallgató PMÁP sorozatot. A kondíciók a szokásosak: 7 éves futamidejű a papír, és az infláció felett 1,5 %-os kamatprémiumot fizet. Az induló kamatozás ezért a tavalyi, átlagosan 14,5 %-os inflációt lekövetve 16 % lesz az első évben. Március 20-án lesz jövőre (és minden évben) a kamatforduló, ekkor a felhalmozott kamat arányos része kerül kifizetésre a befektetők számára. Lejárat előtti visszaváltás után azonban díjat kell fizetnünk, erről érdemes tájékozódni a döntés meghozása előtt.

Az állampapírra természetesen továbbra is jellemzők lesznek a korábbi előnyök. Kockázatmentesnek tekinthető befektetés, hiszen a névérték és a kamatok teljes összegére állami garancia vonatkozik. Emellett adómentes befektetésről beszélünk, hiszen már évek óta nem kell megfizetnünk a kamatadót az állampapírok után. Egyébként fontos tudni, hogy nemcsak a lakosság, hanem az állam egésze is jól járhat azzal, ha sok lakossági állampapírt vásárolnak a háztartások.

Kedvenc befektetés

Ahogyan korábban megírtuk, a PMÁP-ban tartott összeg meghaladta az 5000 milliárd forintot február végére. Ezzel már többszörösen annyit tart az inflációkövető befektetésben a lakosság, mint a régi kedvenc szuperállampapírban. Nem lehetünk ezen meglepve, hiszen a PMÁP fizeti jelenleg a legmagasabb induló kamatot a lakossági állampapírok közül. Az, hogy mekkora hozammal kecsegtet majd a kötvény a következő években a futamidő alatt, az infláció függvénye. Bár a kormány év végére egy számjegyű inflációt szeretne elérni és erre minden esély meg is lehet, mindenképpen magas hozammal lehet számolni a 2023-as infláció alapján is az eddig látottak alapján. Érdemes azonban az összes állampapírt megvizsgálni a döntések meghozatala előtt.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!