2024 május 30

Biztos befektetés, magas hozam – rárepültek a magyarok

A magas infláció időszaka alatt nehéz értékálló befektetést találni. A magyar lakosság az állampapírok vásárlásában is látja az utat. Már elérhetők az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) friss statisztikái az előző hónap végi lakossági állampapír állományokról. Először lépett át egy lélektanilag is fontos szintet a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) állománya. Úgy tűnik, hogy az infláció feletti kamatozás továbbra is remek hívószó a lakosság számára.

5000 milliárd felett a PMÁP

A február végi adatok szerint a lakossági kötvények közül továbbra is a PMÁP a legnépszerűbb. Az értékpapír az infláció felett fizet kamatprémiumot a befektetők számára. A kifejezetten magas inflációs nyomás jellemezte környezetben ez a módszer kifejezetten vonzó a háztartások szemszögéből. A PMÁP-ban tartott összeg február végén meghaladta a kerek 5000 milliárd forintot. Az előző hónap végén így valamivel több, mint 5045 milliárd forintot tartott benne a lakosság.

Továbbra is második helyen áll a hajdani szuperállampapír. A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) népszerűsége folyamatosan csökken, nagyjából 1589 milliárd forintos állománnyal bír. A fix, a futamidő alatt átlagosan 5 % körüli kamatozás nem túl népszerű most, hiszen ennek a többszörösét megkaphatjuk például az inflációkövető kötvényeknél.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) – feltörekszik

A harmadik legnagyobb állományt az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) tudja felmutatni. Az egy éves futamidő alatt 9 %-ot fizető papírból közel 719 milliárdért tart magánál a lakosság. Hiába a kisebb kamat, a rövid futamidő továbbra is vonzó lehet a hazai megtakarítóknak. Nem sokkal marad le a BMÁP, a Diszkont Kincstárjegy kamatához kötött hozamot garantáló kötvényből nagyjából 680 milliárdnyi lapul a lakosságnál. A legkevesebbet így Kincstári Takarékjegyből (KTJ) tartanak a magyarok. A postákon nyomtatott formában megvásárolható értékpapír állománya február végén majdnem pontosan 385 milliárd forint volt. Egyértelműen látszik tehát, hogy az új kedvenc állampapírok az utóbbi hónapok értékesítései alapján a PMÁP, valamint a BMÁP, és ezen a kamatokat böngészve nem is lehetünk meglepve.

Címlapkép forrása: Shutterstock