2024 április 22

Gyilkoló drónok helyett jönnek a szorgalmas méhecskék

Mostanában redszerint a gyikos drónokról szólnak a jelentések. Az orosz ukrán háborúban szabályos drónhadosztály rombol, bombákat szállítanak és dobnak le városokra, falvakra, sokszor átatlan emberek százainak, ezreinek halálát okozzák.

Nemcsak a pusztítás és az öldöklés

Szerencsére a technológia fejlődésének iránya nemcsak a pusztítás és az öldöklés. A civil életben is egyre ikább tért nyer ezeknek a szorgalmas ,,méhecskéknek” a használata.

Ezt igazolja a bejelentés, miszerint a németországbeli Lüdenscheidben megkezdődtek az első kereskedelmi, menetrend szerinti, szállító drónt használó repülések. Naponta akár 80 csomag kézbesítése is lehetséges így. De ez csak a kezdet.

A teljesen automatizált drónos menetrend szerinti repülési szolgáltatást kézbesítési szolgáltatásként indították Lüdenscheidben, Észak-Rajna-Vesztfáliában. A projektpartnerek a Sauerland-i premieren bejelentették, hogy Németországban ez volt az első olyan kereskedelmi menetrend szerinti járat, amely speciális fejlesztésű szállító drónt használ. „Ez most először nyitja meg az utat a gyors és környezetbarát mindennapi logisztikához a levegőből” – hangsúlyozta a dróngyártó Third Element Aviation (3EA/Bielefeld ), a lüdenscheidi székhelyű Koerschulte Group és a szoftverfejlesztő HHLA Sky.

Naponta nyolvan csomag

Az Auriol elnevezésű drón a forgalmi dugók és a káosz ellenére kezdetben akár napi 80 csomagot is képes kiszállítani. A fejődéshez szállítódrónok százait ezreit kell kifejleszteni és megépíteni. Az útvonalakat is jelentősen bővíteni sükséges Németországban és Európa más országinak irányába..

A pojekt résztvevői kiemelték, hogy nem kell minden drónt külön-külön egy pilótának irányítania. Az irányítóközpontban egyfetlen képzett alkalmazott egyszerre tíz-tizenkét drónt figyelhet meg, és eltérések esetén beavatkozhat.