2024 április 24

Forró lett a Danone talpa alatt az orosz piac

A Danone multinacionális élelmiszeripari vállalatcsoport azt tervezi, hogy eladja oroszországi tej- és növényi alapú termékek üzletágát egy csecsenföldi kötődésű üzletembernek. Ez derül ki a Financial Times  egyik jelentéséből.

A Mintimer Mingasov üzletember tulajdonában lévő Vamin Tatarstan tejipari vállalat 17,7 milliárd rubel (180 millió euró) kifizetését vállalta, hogy átvegye a vállalat oroszországi üzletágának irányítását – írja a Financial Times.

Tavaly júliusban Yakub Zakriyevet, Ramzan Kadirov csecsen vezető unokaöccsét nevezték ki a Danone orosz leányvállalatának új vezetőjévé . „Bár a Danone már nem rendelkezik ellenőrzéssel oroszországi tevékenységeinek irányítása felett, a csoport továbbra is a törvényes tulajdonosa a cégnek” – közölte a vállalat akkor. Mingasovot azután nevezték a cég igazgatóságába, hogy Zakrijev átvette az irányítást – áll a jelentésben dokumentumokra és a helyzetet ismerő személyekre hivatkozva.

A Danone tízmilliárd rubelt (100 millió eurót) kap. 7,7 milliárd rubelt (79 millió eurót) fordítanak az orosz érdekeltség adósságainak rendezésére – számolt be a lap.

Az orosz cégek elleni szankciók megtorlásaként a Kreml tavaly felszámolás alá helyezte a céget és az orosz Carlsberg leányvállalatot. A Danone nagyjából 700 millió euróra becsülte az oroszországi tevékenységei leírásának költségét.