2024 július 24

Forint – nem lett 400 az euró, akkor irány a 300?!

Bár a hét közben többször látványos gyengülést mutatott be a forint, összességében lejjebb van most az EUR/HUF keresztárfolyam, mint egy héttel korábban. Valamivel 395 alatt zárta ugyanis a hetet a forint az euróval szemben, a továbbiakról számos tényező együttes hatása dönthet.

Forint – szűk sáv

Nem mutatott be a héten igazán van mozgásokat a forint az euróval szemben. Csütörtökön egészen 398-ig emelkedett az euróárfolyam, onnan azonban némi pozitív korrekció kezdődött. A megjelent elemzések alapján a dollár mozgása gyakorolhatott jelentős hatást a forint piaci megítélésére is. Országspecifikus szempontból ugyanis lényeges momentum nem történt az utóbbi napokban.

Túl vagyunk ugyanis már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülésén. Ezt már valószínűleg megemésztették a befektetők, pedig sok fontos dolog hangzott el a 25 bázispontos vágást eredményező ülés utáni háttérbeszélgetésen. Virág Barnabás alelnök tolmácsolásában megtudhattuk például, hogy akár szünet is jöhet a második félévben a kamatcsökkentéseket tekintve. Az alelnök a forint szempontjából fontos módon jelezte, hogy figyelemmel vannak a döntések során a pénzpiaci folyamatokra.

Alapvetően adatvezérelt módon történő döntéseket várhatunk az MNB-től Virág Barnabás szavaiból kiindulva. Nagy kérdés ennek tükrében, hogy – persze az inflációs adat alapján – hogyan alakul majd a jegybank júliusi kamatdöntése. A kamatkondíciók azok, amik a forint sorsát is eldönthetik. Általánosságban is elmondható ugyanis, hogy egy deviza értékeltségét alapvető módon határozza meg a hozzá tartozó kamatszint.

De ugyanígy figyelnünk kell a nemzetközi piaci hangulatra, a dollár mozgására, a forint kamatelőnyét a másik oldalról meghatározó nagy jegybankok kamatdöntéseire is. Nem biztos tehát, hogy unalmas nyárnak néz elébe az EUR/HUF keresztárfolyam.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!