2024 február 21

Forint – jó év lehetett, de jövőre 450 lesz az euró?

Jelenleg meglehetősen stabilan áll 380 körül az EUR/HUF keresztárfolyam. Ha mindez év végéig így is maradna, akkor az euróval szemben éppen 5 %-os felértékelődést mutatna a forint 2023-ban. Néhány hét és kiderül, hogy így lesz-e, miközben az elemzések már a 2024-ben várható euróárfolyamot próbálják kitalálni. Többen gyengülést várnak 400 fölé, de azért új mélypontokra nem kell készülni az elemzők szerint.

Forint – jegybank és prognózisok

Lassan egy éve az általunk megkérdezett elemzők is felsorolták, hogy mitől függhet a forint árfolyamának alakulása. A jelenlegi elemzéseket böngészve azt láthatjuk, hogy túl nagy változás az alakító szempontokban nem történt. Továbbra is fókuszban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája. A jegybank idén még egyszer, december vége fele dönt az irányadó rátáról. Virág Barnabás alelnök korábbi jelzései alapján biztosak lehetünk a további lazításban. Varga Zoltán, az Equilor elemzője a Világgazdaságnak ennek kapcsán megjegyezte: a forint lassú gyengülését támogathatja a kamatvágási ciklus, de a fiskális politika gazdaságösztönző lépései is. Az Equilor jövőre 400-as átlagos euróárfolyamot vár, 2025-re pedig már 405 lehet az átlagos érték az EUR/HUF devizapárt illetően. Az Egyensúly Intézet pedig jövőre 393-403-as, 2025-re pedig 406-419-es sávot vár.

Belső és külső tényezők

Továbbra is fontos tényező lehet az uniós források kérdése. Az Európai Bizottság legutóbbi bejelentése szerint 1 milliárd euró uniós forrás utalása megindulhat Magyarország számára, ennek első részlete a jövő év elején érkezhet meg. A további források sorsa ugyanakkor bizonytalan maradt, minden ezzel kapcsolatos hírre érzékeny lehet a forint az országspecifikus befektetői megítélésen keresztül. Ahogyan érdekesek maradhatnak a gazdaságpolitikai, azaz fiskális intézkedések is, ahogy arra fentebb az Equilor elemzője is rávilágított.

A külső tényezők is izgalmasak lehetnek a forint szempontjából. A nagy jegybankok monetáris politikája ugyanis igencsak alakítja a nemzetközi befektetői hangulatot, és a devizapiaci trendekbe is beleszólhat. Most éppen nagyon nagy a vidámság a piacokon már egy hónapja, köszönhetően a kamatcsökkentési várakozásoknak. Az izraeli és az ukrajnai háború esetleges fordulatai is ott szerepelhetnek a hangulatot befolyásoló tényezők között. Így továbbra is érdemes követni a kinti piaci eseményeket is, ha a forint mozgását figyeljük.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!