2023 december 10

Forint – vérzivataros időket élünk, de 300-as euró felé megyünk?

Összeszámolni is nehéz, hogy milyen sok tényező gyakorolhat most hatást a magyar fizetőeszköz árfolyamára. A forint egyelőre bírja a nyomást, jócskán visszaerősödött az euróval szemben a 390 feletti szintekről. A piaci hangulat azonban törékeny, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése is nemsokára érkezik. Közben technikai elemzés is érkezett a héten az EUR/HUF keresztárfolyamról.

Háborúk, MNB, Fed, uniós pénzek…

A forint árfolyamára döntő hatást gyakorolhat az MNB monetáris politikája a korábbi megszólalások szerint. A jegybank fontos ülést tart jövő kedden, ekkor dönthet ugyanis újra a Monetáris Tanács az irányadó rátáról. Az ING Bank korábbi elemzésében 25 bázispontos kamatvágást vizionált, ha ez teljesül, akkor 12,75 %-ra csökkenhet az alapkamat Magyarországon. Ez még mindig rekorder lenne a régióban, többek között ezért is vár erősödő forintot, 375-ös euróárfolyamot év végére az ING. A forint árfolyamába még az uniós források kérdése is beleszólhat, ahogyan a hazai makrogazdasági környezet alakulása is.

Külső tényezők is befolyásolhatják ugyanakkor a devizapiaci folyamatokat. Korábban többször kiemelésre került a Fed szerepe, amelynek monetáris politikája az általános piaci hangulatot sem hagyja érintetlenül. Éppen tegnap tartott beszédet Jerome Powell, amiről mi is beszámoltunk. Ha ez nem volna elég, az orosz-ukrán és az izraeli-palesztin háború is itt van, ezek lefolyására szintén kiemelt figyelmet fordíthatnak a piaci szereplők. Ez pedig a forint megítélését is alakíthatja akár.

Forint – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ még szerdán délelőtt adott ki technikai elemzést az euróárfolyamra vonatkozóan. Az árfolyam épp az emelkedő trendet teszteli, még további esés is jöhet – írják. Alul a 375 környékén van nagyon erős támasz zóna, a 382,8 is egy támasz, így nagy elmozdulás lehetőséget még lefele se látni szerintük. A 390,6 feletti zóna viszont olyan hely volt eddig, ahol a forint vételi láb erősödött meg az elemzők szerint. Ez a minta így egy sávkereskedéssé is alakulhat az OTP elemzői alapján, amelynek az alja a 375 körül, teteje a 390 felett található. Ellenállásnak a 394,53, a 398,43, valamint a 406,25 lettek megjelölve, míg támasz a 382,8, a 375, a 367, valamint a 359,4 lehet az elemzés szövege szerint.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!